Naudojamas kitiems patiekalams ruošti kaip skystas pagrindas. Aromatu, skoniu ir maistingomis savybėmis yra vertingesnis nei šiaip vanduo. Suteikia patiekalams gilų daugiaspalvį skonį ir aromatą.
Jums reikės:
- 2,5 l vandens;
- 100 g kopūsto;
- 100 g saliero stiebo arba gumbo;
- 150 g morkų;
- 2 lauro lapų;
- petražolių ir krapų lapkočių;
- kelių juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų žirnelių (nebūtinai);
- šiek tiek druskos (nebūtinai);
- 100 g kokios nors kitos Jūsų pasirinktos daržovės, suteiksiančios sultiniui savitą skonį ir aromatą (nebūtinai).
Atkreipkite dėmesį:
Daržovės, kurios lieka išvirus ir nukošus, tinkamos vartoti tik kol šviežios ir šiltos. Jei jų nesuvartojote tam kartui, tiesiog išmeskite. Tokios daržovės praktiškai yra bevertės. Visos maistinės medžiagos ir gerosios savybės lieka jų nuovire. Juolab, kad daržovės sultiniui yra verdamos pakankamai ilgai. Galite jas susmulkinti ir naudoti kaip garnyrą, paruošti šiltas virtų daržovių salotas, o taip pat sutrinti į piurė. Piurė galite panaudoti ir padažams tirštinti. Kartais galima numatyti lygiagrečiai kokį nors patiekalą, kurio sudėčiai būtų reikalingos virtos daržovės. Dažniausiai būna priešingai - patiekalui reikia virtų daržovių, o nuoviras tiesiog lieka. Tuomet jį išsaugome ir ką nors su juo gaminame.
Ruošimo eiga
Daržoves nuplaukite, stambiai supjaustykite, sudėkite į puodą kartu su prieskoniais, užpilkite vandeniu ir virkite mažiausiai 30 minučių. Sultinį nukoškite ir naudokite pagal receptą kitam patiekalui ruošti. Lengvai pasūdytas ir pagardintas sukapotais žalumynais gali būti geriamas įprastu būdu prie bandelės, lietinių, virtinių ar kitokių pietų patiekalų.