„Lecsó" (tariama „lečo") - tai vengriškas saldus ir tirštas saldžiųjų paprikų, pomidorų ir maltos džiovintos paprikos užgardas arba padažas. Priklausomai nuo naudojamos paprikų rūšies ir spalvos, užgardo skonis gali keistis nuo visiškai saldaus iki kartaus ar net aštraus. Padažui tinka bet kokios rūšies ar spalvos saldžiosios paprikos - tiek didžiosios storosios apvalios, tiek ir pailgos plonosios. Užgardas verdamas labai ilgai: iš pradžių skrudinamos paprikos, vėliau supilami trinti pomidorai, ir padažas troškinamas, kol sutirštėja iki pageidaujamos konsistencijos, kartais net iki dviejų valandų. Tačiau nedidelis „lecsó" kiekis išverda gerokai greičiau. Užgardas, supilstytas į sandarius stiklainius, šaldytuve išliks šviežias ir gardus apie savaitę.
Jums reikės:
- 3 didelių geltonos arba žalios spalvos saldžiųjų paprikų;
- 3 didelių raudonos spalvos saldžiųjų paprikų;
- 8 pomidorų;
- 3 kupinų šaukštų cukraus;
- 1,5 šaukštelio druskos;
- ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- ½ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos (nebūtinai);
- 120 ml (8 šaukštų) alyvuogių aliejaus.
Ruošimo eiga
Paprikas nuplaukite, padalykite ketvirčiais, išvalykite sėklytes ir supjaustykite skersai 0,5-0,75 cm storio riekelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nunerkite odelę. Pomidorus elektrinėje trintuvėje sutrinkite į piurė arba sutarkuokite burokine tarka. Gilioje erdvioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite asafetidą, saldžiosios paprikos miltelius ir aštriąją papriką. Skrudinkite prieskonius kelias sekundes ir sudėkite supjaustytas saldžiąsias paprikas. Troškinkite paprikas retkarčiais pamaišydami 30 minučių, tuomet supilkite pomidorų piurė. Pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Troškinkite turinį retkarčiais pamaišydami dar 45 minutes ar valandą, kol skystis nugaruos ir užgardas sutirštės iki pageidaujamos konsistencijos. Pabaigoje suberkite cukrų, išmaišykite. Patiekite iš karto arba supilstykite į sandarius stiklainius ir laikykite šaldytuve. Patiekite kaip užgardą, padažą ar garnyrą.
Išeiga: apie 1,2-1,5 l užgardo.