Šis receptas leidžia Jums laisvai pakeisti ingredientus. Vietoje nesaldinto kondensuoto pieno ir vandens, galite įpilti 450 ml pieno. Vietoje nesaldinto kondensuoto pieno ir cukraus galite įpilti 200 ml saldaus kondensuoto pieno. Taip pat galite pagardinti blynus cinamonu arba vanile, reguliuoti cukraus kiekį, o vietoje braškių naudoti kitokias uogas. Blynų nebūtina pertepti sviestu, jei norite liesesnio patiekalo – pertepkite uogiene. Net ir valgyti galite taip, kaip norite – pjauti skersai kaip tortą, arba valgyti blynų sluoksniais. Blynų esmė – rupaus malimo miltai, grikių miltai, kepimo milteliai ir jogurtas. Toliau – Jūsų fantazija ir sumanumas. Grikių blynai kepami be kiaušinių ir yra vegetarinis valgis.
Jums reikės:
- 150 g rupaus malimo kvietinių miltų;
- 75 g grikių miltų;
- šaukštelio kepimo miltelių;
- 125 ml naminio jogurto arba natūralaus pirktinio jogurto;
- 150 ml nesaldinto kondensuoto pieno;
- 5 šaukštų (be kaupo) rudojo cukraus;
- 300 ml vandens;
- žiupsnelio druskos;
- braškių, trintų su cukrumi;
- augalinio aliejaus blynų kepimui;
- sviesto blynų pertepimui (nebūtinai).
Ruošimo eiga
Giliame erdviame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Po truputį plakant rankiniu plakikliu supilkite kondensuotą pieną, jogurtą ir vandenį. Gerai išplakite, kad ištirptų cukrus, o tešla taptų vienalytė. Tešla turi būti ne per skysta (tirštesnė, nei lietinių blynų), tačiau išpilta turi laisvai pasklisti po keptuvę. Tešlą atidėkite 10 minučių, kad išbrinktų miltai. Užkaiskite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilkite šlakelį aliejaus ir, kai keptuvė įkais, nedideliu samčiu pilkite tešlą. Kepant naudokite kiek įmanoma mažiau aliejaus - po šlakelį kiekvienam blynui. Kepkite 12-15 cm skersmens blynus iš abiejų pusių. Iškepusį blyną mentele išimkite ir dėkite į lėkštės centrą. Kol blynas karštas, uždėkite mažą gabaliuką sviesto. Ant viršaus uždėkite antrą blyną - ir vėl gabaliuką sviesto. Taip kartokite kol baigsis tešla. Sviestas nuo karščio išsilydys ir suteps blynus. Blynų galite ir nepertepti sviestu. Blynų tortą papuoškite braškėmis, pabarstykite cukrumi ir patiekite dar šiltą su trintomis uogomis. Valgyti galite taip, kaip norite - pjauti skersai kaip tortą, arba valgyti sluoksniais.
Išeiga: apie 10-12 blynų, arba 4 porcijos.