Apie linų sėmenų teikiamą naudą sveikatai žinoma nuo seno. Linų sėmenys skatina peristaltiką, jose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, įvairių amino rūgščių ir mineralų, baltymų, folinės rūgšties, vitamino A, B grupės vitaminų. Linų sėmenys yra traškios, malonaus riešutų skonio, jų spalva gali būti skirtinga - nuo rausvai rudos iki šviesiai gelsvos. Šiam skanėstui linų sėmenys yra malamos su daugybe aromatingų prieskonių ir naudojamos daržovėms, salotoms ar bet kokiam kitam valgiui pabarstyti. Galite padėti ant pietų stalo nedideliame indelyje kaip prieskonį ar pagardą.
Jums reikės:
- 200 g linų sėmenų;
- 100 ml nerafinuoto saulėgrąžų ar kitokio augalinio aliejaus;
- 2 šaukštelių džiovintų petražolių;
- šaukštelio džiovintų krapų;
- ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio;
- šaukštelio džiovintų ožragės žalumynų;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- ¼ šaukštelio malto kardamono;
- ¼ malto kmyninio kumino;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- ¼ šaukštelio maltos ožragės;
- ½ šaukštelio smulkios druskos;
- kelių riekelių pomidorų ir cukinijų.
Ruošimo eiga
Linų sėmenis kartu su džiovintais žalumynais sumalkite kavamale. Sudėkite į dubenį, suberkite visus kitus maltus prieskonius, pasūdykite, išmaišykite. Po truputį maišydami supilkite aliejų. Aliejaus reikia tiek, kad linų sėmenys būtų linkusios sulipti. Pabarstus galite patiekti užtepę ant daržovių riekelių, jais galite gardinti sumuštinius ar salotas. Galite pasiruošti didesnį kiekį ir laikyti šaldytuve, sandariame inde. Švieži ir skanūs išlieka kelias dienas. Išeiga: apie 350 g pabarstų. |