Pasaulinio garso meksikietiškos salotos arba pagardas iš trintų avokadų su pomidorais. Žodis „guacamole" atėjęs dar iš Actekų laikų, kur reiškė „avokado padažas". Klasikinis receptas kiek pakeistas - papildytas virta saldžiąja paprika, pagardintas malta kalendra, o vietoje česnako ir svogūnų naudojama jogų mėgiama asafetida. „Guacamole" greitai tamsėja, dėl to pasigaminkite tiek, kiek iš karto suvartosite. Valgykite kaip salotas, užtepą, pagardą tiek prie pagrindinių patiekalų, tiek kaip užkandį su duona.
Jums reikės:
- 1 didžiojo gerai sunokusio avokado (galite rinktis 2 įprastus nedidukus avokadus, tik salotos bus šlapesnės);
- 1 didelio mėsingo pomidoro (arba 2 vidutinio dydžio);
- 1 raudonos saldžiosios paprikos;
- pusės citrinos sulčių;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- pusės šaukštelio maltos kalendros;
- ¼ šaukštelio juodųjų pipirų;
- pusės raudonos aitriosios paprikos ankšties, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- žiupsnio druskos.
Ruošimo eiga
Papriką su visomis sėklytėmis ir koteliu įdėkite į nedidelį puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir pastatykite virti. Virkite apie 45 minutes arba kol visiškai suminkštės (įsmeigus peilį turėtumėte nepapajusti pasipriešinimo). Išvirusią papriką išimkite, apliekite šaltu vandeniu, kiek ataušinkite, išvalykite sėklytes, kotelį, nulupkite odelę. Paprikos minkštimą susmulkinkite mažais kubeliais. Pomidorą minutei-dviem pamerkite į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelio vietą. Pomidorą supjaustykite skiltelėmis ir šaukšteliu išvalykite pomidoro sėklas bei sultis - mums reikės tik minkštimo. Pomidorą supjaustykite smulkiais kubeliais. Avokadą perpjaukite išilgai pusiau iki kauliuko, puseles suimkite rankomis ir pasukite priešingomis kryptimis. Avokado puselės lengvai atsiskirs ir kirtus peiliu išimsite kauliuką. Avokado minkštimą išskobkite šaukštu į dubenį. Avokadą sutrinkite bulvių trintuve iki tyrės - vienalytės ar su gumuliukais - Jūsų pasirinkimas. Sudėkite pomidorą ir papriką, aitriąją papriką, supilkite citrinos sultis, suberkite juoduosius pipirus, asafetidą ir kalendrą, pasūdykite. Viską gerai išmaišykite. Patiekite iš karto. Labai gardu su kukurūzų duona.
Išeiga: 2-3 porcijos.