Dar vienas bananinis kepinys - puikus aromatingas keksas. Šio kekso tešlai naudojami net keturi bananai, dėl to keksas iškepęs yra drėgnas, kvapnus, o kekso viduje įkepti džiovinti bananai pratęsia pagrindinę šio kekso mintį... Keksas yra vegetarinis, nes kepamas be kiaušinių.
Jums reikės:
- 4 sunokusių bananų;
- 130 g cukraus tešlai ir 2 kupinų šaukštelių kekso griliažui;
- 100 g tirpinto išvalyto lydyto sviesto „ghee" tešlai, šaukšto - kekso griliažui ir dar tiek pat kekso formai ištepti;
- 100 g riebios grietinės;
- šaukštelio malto džiovinto imbiero;
- kelių lašų natūralios vanilės ekstrakto arba ¼ šaukštelio maltos vanilės;
- 2 šaukštelio kepimo miltelių;
- 350 g pirmos rūšies miltų;
- 100 g stambiai sukapotų graikinių riešutų;
- 150 g džiovintų bananų;
- žiupsnio druskos.
Ruošimo eiga
Įkaitinkite orkaitę iki 175oC. Kekso kepimo formą ištepkite šaukštu lydyto sviesto. Bananus elektrine kapokle arba bulvių trintuve sutrinkite į piurė. Į piurė supilkite tirpintą lydytą sviestą, sudėkite grietinę ir suberkite cukrų, druską bei prieskonius. Gerai išmaišykite, kad ištirptų cukrus. Į didelį dubenį prasijokite miltus ir kepimo miltelius. Į miltus supilkite bananų masę. Įmaišykite pusę riešutų. Viską išsukite iki vienalytės masės. Tešla turi gautis riebios grietinės tirštumo, sunkiai sukama šaukštu. Į kekso formą supilkite apytiksliai 2/3 tešlos tūrio. Džiovintus bananus išilgai kekso formos įguldykite vieną šalia kito ir pirštu įspauskite į tešlą. Ant viršaus sukrėskite likusią tešlą, paviršių išlyginkite ir pabarstykite likusiais riešutais, griliažui skirtu cukrumi. Riešutus ir cukrų švelniai įspauskite į pyragą, kad priliptų, ir apšlakstykite šaukštu tirpinto lydyto sviesto „ghee". Pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 1 valandą. Ar keksas iškepęs, patikrinkite įdūrę sausu pagaliuku: jei pagaliuką ištraukėte sausą, keksą išimkite ir visiškai ataušinkite. Patiekite supjaustę riekėmis skersai - kad matytųsi įkepti džiovinti bananai.