Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Itališki sūrio ir daržovių pyragėliai – „Calzone“

„Calzone" yra populiarūs Italijoje pusmėnulio formos įdaryti pyragėliai. „Calzoni", dgs., išvertus iš italų kalbos, reikštų „drabužio klostė, raukšlė", „kabantis maišas" ar „kelnės". Yra daug panašumo tarp šių sąvokų bei tokiu pačiu vardu pavadintų pyragėlių. Kaip yra įprasta, „calzone" kepami iš mielinės tešlos, tačiau šiuo atveju mieles tešloje pakeis jogurtas, nes kepimo mielių jogos mityboje stengiamasi nenaudoti. Tešla bus kildinama lygiai taip pat, kaip ir mielinės tešlos, tik gerokai ilgiau, o iškepusi bus minkšta ir puri. Patiekite pyragėlius prie sriubų, salotų, daržovių troškinių, kaip lengvą užkandį; vienodai puikūs tiek karšti, tiek ir ataušę.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 150 ml naminio jogurto;
  • 75-100 ml šilto vandens;
  • šaukšto cukraus;
  • 350 g pirmos rūšies miltų;
  • šaukštelio druskos;
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Įdarui:

  • 1 didelės raudonos saldžiosios paprikos;
  • 100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 250 g neslėgto sutrupinto „panyro" arba saldaus pieno varškės;
  • 75 g smulkiai sutarkuoto parmezano (arba kokio nors kitokio ilgai brandinto kietojo sūrio);
  • 75 g tarkuoto čederio („Cheddar");
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • šaukštelio druskos;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • pundelio šviežių špinatų;
  • pundelio smulkiai sukapotų petražolių.

Ruošimo eiga

Į didelį dubenį prasijokite miltus, suberkite cukrų, druską, supilkite tešlai skirtą aliejų. Aliejų įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų dalelytės pasidengtų riebalais, o turinys primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite jogurtą, vandenį ir išminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite ne trumpiau kaip 5-7 minutes. Tešlą įdėkite į polietileno maišelį arba apvožkite kitu dubeniu ir atidėkite kilti ne mažiau nei 3 valandoms ypatingai šiltoje virtuvės vietoje: kur nors aukštai ant spintelių, krosnies, židinio arba prie radiatoriaus. Tešla bus paruošta kepimui, kuomet jos tūris šiek tiek padidės; tešla taps labai minkšta, palietus ji bus vos šilta ir skleis malonų švelnų rūgimo aromatą. Jei šių požymių neaptikote, tešlai buvo nepakankamai šilta, tuomet kildinkite šiek tiek ilgiau arba suraskite šiltesnę vietelę.

Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Papriką supjaustykite smulkiais kubeliais, sukapokite alyvuoges. Špinatus perplaukite keliais vandenimis, nuskabykite kotelius, lapus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite įdarui skirtą aliejų, suberkite asafetidą. Po keliolikos sekundžių suberkite paprikos kubelius ir kepkite vartydami kelias minutes. Sudėkite špinatus, alyvuoges. Kepkite daržoves dar kelias minutes retkarčiais pamaišydami, kol sukris špinatai. Keptuvę nukaiskite, turinį ataušinkite. Dubenyje sumaišykite saldaus pieno varškę, sūrius, apkeptas daržoves, sudėkite petražoles, suberkite pipirus ir pasūdykite, Viską gerai išmaišykite. Tešlą perminkykite ir padalykite į 12 lygių dalių (iškočiokite storą tešlos virvę ir perpjaukite peiliu skersai į tris lygias dalis, kiekvieną dalį pjaukite pusiau, ir kiekvieną gabaliuką – dar kartą pusiau. Toks tešlos padalijimo būdas yra pats tiksliausias). Iškočiokite kiekvieną gabalėlį apskritu paplotėliu (apie 15 cm skersmens), ant vieno krašto dėkite po du šaukštus įdaro, pyragėlį užlenkite ir kraštus gerai sulipinkite pirštais arba, kad būtų patikimiau, supinkite virvele. Pyragėlius sudėkite į kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi, palikdami erdvius atstumus tarp pyragėlių. Kepdami jie šiek tiek išsipučia. Kepkite iki 180oC įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Patiekite dar karštus, tačiau puikūs ir ataušę. Skanūs ir kaip užkandis prie sriubų, daržovių troškinių, ir kaip atskiras patiekalas.

Išeiga: 12 pyragėlių.