Šiam valgiui galite rinktis bet kokios rūšies ar formos geltonąjį arba oranžinį moliūgą, o taip pat ir oranžines saldžiąsias bulves. Tešlą labai gerai išplakite, kad būtų puri ir tinkamo tirštumo: per skysta tešla kepant tykš ir nubėgs, o per tiršta nepadengs moliūgo riekelių. Aliejaus naudokite tiek, kiek norisi: galite kepti vos keliuose lašeliuose kaip blynus, arba, įpylę daugiau aliejaus, gruzdinti kaip bulvytes ar spurgas.
Jums reikės:
- Apie 0,5 kg geltonojo arba oranžinio moliūgo, nulupta oda ir supjaustyto 0,5 cm storio riekelėmis (iš viso apie 20-25 riekelių);
- 135 g avinžirnių arba paprastų žirnių miltų;
- 1,5-2 šaukštelio druskos (pagal skonį);
- šaukšto bekvapio augalinio aliejaus tešlai ir kiek daugiau - "pakorų" kepimui;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- šaukšto indiškosios kalendros sėklų (jei neturite, naudokite paprastą);
- 2 šaukštų naminio jogurto (arba natūralaus pirktinio);
- 200 ml šalto vandens.
Atkreipkite dėmesį:
Jei negalite patiekti iš karto, įkaitinkite orkaitę iki 120oC ir įdėkite neuždengtas "pakoras" pusvalandžiui-valandai. Taip jos nepraras traškumo ir išliks šiltos.
Ruošimo eiga
Kalendrų sėklas stambiai sugrūskite piestoje (prieskonių grūstuvėje). Žirnių miltus prasijokite į dubenį, suberkite druską, ciberžolę, asafetidą, grūstas kalendrų sėklas, supilkite tešlai skirtą aliejų, jogurtą. Iš lėto pildami vandenį turinį gerai išplakite rankiniu plaktuvu (galite į pagalbą pasitelkti ir elektrinį plaktuvą). Tešla turi gautis labai puri ir riebios grietinės tirštumo (šiek tiek tirštesnė, nei plaktumėte tešlą lietiniams blynams). Atidėkite tešlą brinkti 15 minučių. Keptuvėje įkaitinkite kepimui skirtą aliejų. Merkite po vieną moliūgo riekelę į tešlą, tešlos perteklių gerai nuvarvinkite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių kol riekelės gardžiai apskrus, o moliūgas viduje suminkštės. Jei kepėte gausiame riebalų kiekyje, riekeles išgriebę sudėkite ant popierinio rankšluosčio ar servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite dar karštus su naminiu pomidorų padažu ir (arba) grietine, pagardinta sojos padažu. Galite valgyti rankomis, merkdami moliūgo gabalėlius tai į vieną, tai į kitą padažą.
Išeiga: 3 porcijos.