"Pakoros" - tai prieskoninėje tešloje pamerkti ir riebaluose gruzdinti vaisių, daržovių ar sūrio gabalėliai, patiekiami kaip užkandis su pikantiškais padažais ar pagardais. "Pakorų" tešla paprastai ruošiama iš miltų, avinžirnių miltų, prieskonių ir vandens. Jei neturite avinžirnių miltų, tiks ir paprasti žirnių miltai, tačiau avinžirnių miltai yra saldesni, švelniau išreikšto aromato ir skonio, nei paprastų žirnių miltai. Šiame recepte į tešlą merkiamos šparaginės pupelės. Šiaip šios pupelės puikiai tinka daržovių troškiniams, garnyrams, sriuboms ruošti kartu su kitomis daržovėmis, tačiau šiame recepte patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas. Galite rinktis įvairiaspalves šparagines - žalias, geltonas ar net tamsiai violetines, o taip pat valgomąsias žirnių ankštis.
Jums reikės:
- 50 g pirmos rūšies miltų;
- 50 g avinžirnių miltų (galite pakeisti paprastais žirnių miltais);
- 250 g šviežių šparaginių pupelių (per pusę žaliųjų ir geltonųjų);
- 150 ml vandens;
- žiupsnio druskos;
- ½ šaukštelio maltos kalendros;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- ½ šaukštelio juodgrūdės;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- "ant peilio galo" aštriosios paprikos miltelių;
- augalinio aliejaus pupelių skrudinimui (šiuo atveju geriausiai tiktų kukurūzų aliejus).
Atkreipkite dėmesį:
Pupelių "pakoras" galite ataušinti, susidėti į uždaromą indelį ir vežtis į gamtą, sodą ar iškylą. Šios "pakoros" - puikus užkandis.
Ruošimo eiga
Atrinkite pačias tiesiausias vienodo ilgio šparagines pupeles, nuplaukite ir nupjaukite abu galiukus. Pupeles užkaiskite lengvai pasūdytame vandenyje ir virkite apie 10 minučių arba kol suminkštės. Pupelių nepervirkite, jos pabaigs virti skrusdamos riebaluose. Kol pupelės verda, į dubenį prasijokite abiejų rūšių miltus, suberkite prieskonius, druską. Viską išmaišykite. Po truputį plakdami rankine plaktuve supilkite vandenį. Tešla turėtų gautis lietinių blynų tešlos tirštumo. Pupeles nukaiskite, nukoškite ir gerai nuvarvinkite. Kol pupelės karštos, paskleiskite ant plokščio paviršiaus, kad nugaruotų nereikalinga drėgmė. Pupelės prieš merkiamos į tešlą turi būti visiškai sausos. Gilioje nedidelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Merkite po vieną šparaginę pupelę į tešlą ir dėkite į įkaitintus riebalus. Skrudinkite po keletą minučių, iškepusias išgriebkite kiaurasamčiu ant grotelių arba popierinių servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite dar šiltas su bulvių koše arba ryžiais bei su šviežių daržovių salotomis. Skanu ir su pomidorų padažu.
Išeiga: 2-3 porcijos.