Šie pyragėliai šiek tiek nutolę nuo klasikinio indiško recepto savo įdaru, tačiau tešla, forma ir ruošimo būdas - tradicinis. Įdaras susideda vos iš kelių komponentų, tačiau toks nesudėtingas derinys yra ypač nusisekęs - minkštas šiltas sūris, išbrinkęs šviežių pomidorų sultyse ir įsimenantis ryškus tikrojo šventkmynio aitrumas. Įdaro nereikia ruošti iš anksto, nes naudojami švieži pomidorai, kurie druskoje labai greitai pavandenija. Įdaras sumaišomas tiesiog pyragėlio viduje ir turi būti kuo sausesnis, kad gruzdinant pyragėlius užvirusio skysčio garai nesuardytų pyragėlio siūlių ir neišbėgtų į karštus riebalus.
Jums reikės:
Tešlai:
- 300 g pirmos rūšies miltų;
- 75 ml šilto išvalyto lydyto sviesto „ghee";
- šaukštelio druskos;
- 125 ml šilto vandens;
- augalinio aliejaus (geriausiai tiks rafinuoti kukurūzų arba saulėgrąžų aliejai) arba išvalyto lydyto sviesto „ghee" pyragėlių gruzdinimui.
Įdarui:
- 250-300 g slėgto saldaus pieno sūrio - „panyro";
- 3 vidutinio dydžio pomidorų;
- tikrojo šventkmynio;
- maltų juodųjų pipirų;
- druskos.
Atkreipkite dėmesį:
- Pyragėliai skaniausi dar šilti, kol sūris minkštas ir šiltas, tačiau puikūs ir ataušę.
- Šiems "samosams" ypatingai svarbios tvirtai uždarytos tešlos siūlės.
Ruošimo eiga
Tešlai skirtus miltus prasijokite į dubenį. Suberkite druską ir supilkite šiltą sviestą "ghee". Riebalus įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų kruopelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite šiltą vandenį ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite 5-7 minutes, kol ji taps tąsi ir vienalytė. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį arba apvožkite dubenyje kitu mažesniu dubeniu ir atidėkite kambario temperatūroje valandai, kad išbrinktų miltai. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nunerkite odelę. „Panyrą" ir pomidorus supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais ir sudėkite į atskirus dubenėlius. Pasiruoškite prieskonius ir druską.
Gilioje keptuvėje arba storasieniame puode užkaiskite gruzdinimui skirtus riebalus. Tešlą perminkykite ir padalykite į 8 lygias dalis. Tešlos gumuliukus uždenkite drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų. Paimkite vieną tešlos gumulėlį ir iškočiokite plonu 15-18 cm skersmens lakštu. Peiliu perpjaukite tešlos lakštą pusiau. Paimkite vieną iš pusmėnulių ir sulenkite taip, kad gautumėte kūgį (vieną lygiakraštę kraštinę uždėkite ant kitos lygiakraštės kraštinės), sulipdykite pirštais siūlę (žr. schemą dešinėje). 2/3 kūgio tūrio užpildykite įdaru: dėkite po 4-5 gabalėlius sūrio ir po 5-6 gabalėlius pomidoro, įberkite po žiupsnelį šventkmynių, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Pirštais uždarykite pyragėlio angą, tešlą gerai užspauskite, kad gruzdinant neatsidarytų ir "patupdykite" siūle pyragėlį ant stalo. Pakartokite tą patį likusiai tešlos puselei ir visai likusiai tešlai. Dėkite pyragėlius į įkaitintus riebalus ir gruzdinkite iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos. Iškepusius išgriebkite kiaurasamčiu, gerai nuvarvinkite ir padėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Išeiga: 16 pyragėlių ("samosų").