"Pakoros" - tai prieskoninėje tešloje pamerkti ir riebaluose gruzdinti vaisių, daržovių ar sūrio gabalėliai, patiekiami kaip užkandis su pikantiškais padažais ar pagardais. "Pakorų" tešla paprastai susideda iš miltų, avinžirnių miltų, prieskonių ir vandens. Jei neturite avinžirnių miltų, puikiai tiks ir įprastų žirnių miltai, nors avinžirnių miltai yra saldesni ir švelniau išreikšto aromato bei skonio. "Pakoros" ypatingai tinka vakarėliams, pasisėdėjimams gamtoje ar tiesiog netikėtai atklydusiems svečiams pavaišinti. Egzistuoja gausybė „pakorų" receptų, šiuo atveju - tai saldus užkandis iš bananų. Skoniu primena blynelius su bananais, tačiau "pakoros" yra vegetarinis valgis, nes ruošiamos be kiaušinių.
Jums reikės:
- 4-5 labai gerai sunokusių bananų (nepakankamai sunokę bananai čia netiks);
- 100 g pirmos rūšies miltų;
- 75 g avinžirnių (arba paprastų žirnių) miltų;
- ½ šaukštelio džiovinto imbiero;
- ½ šaukštelio cinamono;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- 1,5 šaukšto rudojo cukraus;
- 1/8 šaukštelio maltos vanilės ankšties (arba kelių lašų natūralaus vanilės ekstrakto);
- 200 ml vandens;
- žiupsnelio druskos;
- augalinio aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto "ghee" gruzdinimui.
Ruošimo eiga
Nedideliame giliame puode užkaiskite pasirinktus riebalus. Į dubenį prasijokite abiejų rūšių miltus, suberkite cukrų, druską, visus prieskonius ir išmaišykite. Viena ranka plakdami rankine plaktuve, kita ranka pilkite vandenį. Paprastai tešla su žirnių miltais visuomet išsiplaka labai lengvai ir nelieka gumuliukų, tačiau, jei esate neužtikrinti, į pagalbą galite pasitelkti elektrinį plaktuvą. Tešlą išplakite iki vienalytės konsistencijos, tešla turi būti riebios grietinės tirštumo. Bananus nulupkite ir supjaustykite 2 cm dydžio gabalėliais. Paimkite dvi šakutes arba 2 fondiu smeiges. Su vienu iš įrankių pasmeikite gabalėlį banano ir panardinkite į tešlą. Tešla turi padengti visą gabalėlį. Tuomet ištraukite, palaukite, kol nuvarvės tešlos perteklius, arba "pagaukite" varvančią tešlą sukdami banano gabalėlį. Gabalėlį pamerkite į įkaitusius riebalus (tešla turi pradėti čirkšti), palaikykite 2-3 sekundes ir kitu įrankiu nubraukite "pakorą" nuo pirmojo įrankio. Tokiu būdu kepdami išvengsite prie puodo dugno prikepusių "pakorų". Vienu metu sudėkite 5-8 "pakoras", priklausomai nuo puodo skersmens. "Pakoros" kepa trumpai - 2-3 minutes, ir, kai iškyla į paviršių ir gražiai apgelsta, išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio ar servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius. Neperkepkite - per ilgai gruzdinant, užverda viduje esančio banano sultys, jos skverbiasi per tešlos plyšelius, ir riebalai pradeda tykšti - gali nuplikyti rankas. Patiekite dar šiltas (šiltos "pakoros" yra traškios) su grietine, pabarstyta ruduoju cukrumi ir cinamonu. Skanios ir ataušusios, bet tik tą pačią dieną.
Išeiga: 3-4 porcijos.