Tai puikus rytietiškas šaltas užkandis arba garnyras prie karštų valgių ar ryžių patiekalų. Agurkai įsisūdo ir persismelkia skoniu bei aromatu ne greičiau kaip per 6 valandas, dėl to patogiausia pasiruošti iš vakaro. Agurkai šaldytuve išlieka skanūs dar dvi dienas. Iš pradžių Jums gali pasirodyti, kad užpilas per sūrus, per saldus ir pan., tačiau ilgainiui prėski agurkai sugeria dalį sūrymo ir užkandis tampa tinkamas vartoti.
Jums reikės:
- 600 g agurkų;
- 100 ml šviežiai išspaustų citrinos sulčių;
- 4 šaukštų rudojo cukraus;
- 1,5 šaukštelio druskos;
- 125 ml vandens;
- 6 šaukštų sojų padažo;
- 1 vidutinio dydžio raudonos aštrios paprikos, išvalytomis sėklytėmis;
- 3-4 šaukštų skrudintų ir stambiai sukapotų žemės riešutų;
- pundelio šviežių kalendrų ir petražolių, nuplautų ir stambiai sukapotų.
Ruošimo eiga
Agurkus nuplaukite ir supjaustykite įstrižomis plonomis riekelėmis. Aštriąją papriką supjaustykite žiedeliais. Atskirame dubenėlyje paruoškite užpilą: išmaišykite citrinos sultis, vandenį, druską, cukrų, sojos padažą, aštriąsias paprikas, žalumynus. Maišykite, kol ištirps cukrus. 1 l talpos stiklainio dugną išklokite agurkų riekelėmis, įberkite šiek tiek žemės riešutų, užpilkite kelis šaukštus užpilo, vėl dėkite agurkų riekeles, berkite riešutus, užpilkite užpilu. Taip susluoksniuokite visus agurkus ir supilkite visą užpilą. Agurkus sugrūskite. Stiklainį uždenkite ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje mažiausiai 6 valandas. Vėliau saugokite šaldytuve. Patiekite kaip šaltą užkandį, salotas ar garnyrą. Galite patiekti dubenėlyje tiek su užpilu, tiek ir be jo.
Išeiga: 4-5 porcijos (jei patiekiama kaip šaltas užkandis).