"Dal makhani" - senovinis indiškas ankštinių delikatesas iš Šiaurinės Indijos, Punjab regiono. Tai yra prabangus, sotus, turtingas baltymais ir gardus, pagal klasikinį receptą - ilgai verdamas valgis. Indijoje ruošiant šį patiekalą, ankštiniai yra užmerkiami mažiausiai 8 valandoms ir verdami valandų valandas ant anglių ar lėtos ugnies. Ilgai verdamas „dalas" tampa švelnus ir kreminis, o gerai suvirę ankštiniai yra lengvai virškinami bei įsisavinami. „Dal makhani" gardinamas imbieru, kmyniniu kuminu, ciberžole, šviežia kalendra ir rūgščiu pagardu iš pomidorų, kartais iš džiovinto mango miltelių ar net granatų. Pabaigoje dalas pagardinamas grietine ar jogurtu. „Makhan" reiškia „sviestas", o pažodžiui išvertus „Dal makhani" reikštų „žirnienė su sviestu". Šiomis dienomis naudojama mažiau sviesto, nei senovėje, tačiau sviestas čia - būtinas ingredientas. Originaliame „Dal makhani" recepte naudojami mažieji avinžirniai (bengal gram), indinės pupuolės (urad dal) ir tamsiai raudonos daržinės pupelės arba japoninės pupuolės (adzuki beans). Šiame recepte ankštiniai pakeisti mums prieinamais rausvaisiais ir žaliaisiais lęšiais, o prieskonių ir kitų ingredientų derinys atitinka originalų senovinį receptą.
Jums reikės:
- 150 g rausvųjų lęšių;
- 150 g žaliųjų lęšių;
- 150 g japoninių pupuolių („aduki beans") arba tamsiai raudonųjų daržinių pupelių;
- 2 pomidorų;
- 40 g sviesto;
- 125 ml naminio jogurto;
- 2 šaukštų grietinės;
- 1 aitriosios paprikos ankšties, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- šaukštelio kmyninio kumino;
- šaukštelio ciberžolės;
- ½ šaukštelio asafetidos;
- ½ maltų juodųjų pipirų;
- šluotelės smulkiai sukapotų kalendros žalumynų arba šaukšto džiovintų kalendros žalumynų;
- 2,5 cm ilgio imbiero gumbo gabalėlio;
- 2 šaukštelių cukraus;
- 2 šaukštelių druskos (arba pagal skonį).
Ruošimo eiga
Iš vakaro šaltame vandenyje užmerkite pupeles. Kitą dieną nupilkite vandenį, kuriame virė pupelės, perplaukite ir užkaiskite virti naujame vandenyje, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos. Kai pupelės užvirs, nugraibykite putas ir virkite 1 valandą (greitpuodyje - 22-25 minutes) arba kol visiškai suminkštės. Rausvus ir žalius lęšius perplaukite vandenyje ir sudėkite į kitą puodą. Užpilkite 1 l vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užvirkite. Nugraibykite putas. Virkite 25-30 minučių arba kol suminkštės ir sukris. Kol ankštiniai verda, verdančiu vandeniu nuplikykite pomidorus ir nulupkite odelę. Supjaustykite kubeliais. Nulupkite ir smulkia burokine tarka sutarkuokite imbierą. Ant lėtos ugnies keptuvėje išlydykite sviestą. Suberkite kmyninį kuminą, asafetidą, ciberžolę, sudėkite imbierą ir aitriąją papriką. Kepkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Troškinkite pomidorus 10 minučių arba kol sukris. Įdėkite 2 šaukštelius cukraus, išmaišykite. Pupeles nukoškite ir suberkite į lęšius, supilkite pomidorų piurė, pasūdykite likusia druska. Išmaišykite. Pastatykite virti 15-20 minučių. Pabaigoje suberkite maltus juoduosius pipirus, kalendrą, sudėkite grietinę. Išmaišykite ir nukaiskite. Įmaišykite jogurtą. Uždenkite ir atidėkite 10 minučių. Patiekite dar karštą su virtais ryžiais arba plokščiąja indiška duona „paratha".
Išeiga: 5-6 porcijos.