„Chutney" yra saldus, rūgštus ir aštrus, prieskoniais aromatizuotas pagardas iš virtų arba žalių vaisių, daržovių ar net riešutų, skirtas virškinimo ugniai (pagal Ajurvedą - "Agni") sužadinti. „Chutney" patiekiami prie pagrindinio pietų patiekalo ar užkandžių, valgomi nedideliais kiekiais, suteikia maistui įvairovės. Šviežių kalendrų „chutney" Indijoje yra toks pats populiarus, kaip, pavyzdžiui, „pesto" Italijoje. Šiaip originalūs „chutney" yra labai aštrūs, net "ugniniai", tačiau mūsų vidutinio klimato juostai su stipresne virškinimo ugnimi tikslingiau būtų ruošti kiek švelnesnius "chutney". Dėl to vietoje įprastų 2 aštriųjų paprikų šiame recepte siūlau naudoti vos pusę. Šis pagardas ypatingas savo žaluma - tai puikus chlorofilo ir vitaminų šaltinis. Apie kalendros žalumynus, pagrindinį šio pagardo ingredientą, skaitykite čia.
Jums reikės:
- 4-5 didelių pundelių šviežios kalendros;
- ¼ šviežio kokoso riešuto;
- ½ žalios aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos.
- 3 cm ilgio imbiero gumbo gabalėlio;
- ½ šaukštelio sausoje keptuvėje paskrudinto ir sumalto kmyninio kumino;
- šaukšto bekvapio augalinio aliejaus;
- pusės citrinos sulčių;
- šaukštelio rudojo cukraus;
- ½ šaukštelio druskos.
Ruošimo eiga
Nupjaukite kalendrų šaknis ir kotus. Pagardui reikės tik lapelių. Kalendras pamerkite į erdvų dubenį ar užkimštą kriauklę, pilną vandens, ir gerai išplaukite. Nulupkite rudąjį kokoso riešuto luobą, minkštimą sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Imbierą nulupkite ir taip pat kuo smulkiau sutarkuokite. Į virtuvinio kombaino elektrinę kapoklę sudėkite kalendras, kokosą, imbierą, suberkite kmyninį kuminą, druską, cukrų. Supilkite citrinos sultis. Viską gerai sukapokite iki vientisos žalios masės. Pabaigoje supilkite aliejų. Patiekite kaip įmanoma šviežiausią. Ypatingai gardu su indiškais pyragėliais - „samosais". Išeiga: pagardo užtenka 4 asmenims prie pietų. |