Tai garsus Libano, Egipto, Turkijos ir kitų Vidurio Azijos šalių „mezze" (užkandis) iš baklažanų, patiekiamas kaip užtepas ant duonos, pagardas salotoms, daugybei kitų patiekalų, arba kaip lengvas užkandis. Originaliam receptui baklažanai kepami virš natūralios ugnies (anglių), tuomet odelė apsvyla, baklažanai apskrunda ir suteikia užtepui būdingą dūmo aromatą. Tačiau puikus „Baba ghannouj" išeis ir iš orkaitėje keptų baklažanų.
Jums reikės:
- 2 didelių baklažanų (iš viso apie 800 g);
- 4-5 kupinų šaukštų (iš viso apie 100 ml) sezamo pastos „tahini";
- 0,5-1 citrinos sulčių (pagal skonį);
- 0,5-1 šaukštelio druskos (pagal skonį);
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- ½ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- ½ šaukštelio džiovintos saldžiosios paprikos miltelių;
- „ant peilio galo" aštriosios paprikos miltelių;
šaukšto geros kokybės alyvuogių aliejaus užtepui ir dar tiek pat - užtepo apšlakstymui.
Ruošimo eiga
Baklažanus nuplaukite ir skersai iš visų pusių subadykite peiliu. Pašaukite 40-45 minutėms į įkaitintą orkaitę su įjungtų griliu, arba, jei Jūsų orkaitėje nėra grilio, tiesiog iškepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175oC laipsnių. Kepdami keliskart apverskite. Baklažanai bus iškepę, kuomet visiškai suminkštės, o odelė atšoks. Jei turite galimybę, pamaukite baklažanus ant iešmo ir iškepkite lauko kepsninėje virš natūralios kaitrios anglies, kol baklažanai suminkštės. Iškepusius ataušinkite ir nulupkite odelę - taip iškeptų baklažanų odelė nusineria labai lengvai. Minkštimą sudėkite į dubenį, supilkite „tahini", alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pasūdykite, suberkite prieskonius. Rankine elektrine kapokle (trintuve) sutrinkite turinį iki vienalytės tyrės. Patiekite dubenėlyje, apšlakstytą alyvuogių aliejumi. Skanu su šviežių daržovių salotomis, bulvių duonele, indiška plokščiąja duona, avinžirnių gruzdukais („falafel") ir pan.
Išeiga: 4-6 porcijos (jei patiekiama kaip pagardas prie kitų valgių).