Yra metuose toks periodas, kuomet ateina cukinijų naikinimo metas. Vargu, ar kam pavyko išvengti šių daržovių antplūdžio. Kaip kokios mistinės būtybės, per vieną parą suspėjančios peraugti, gigantiškos cukinijos neaprėpiamais kiekiais braunasi į mūsų virtuvę iš kaimo ar daržo. Jas slapta ir dažniausiai prieš mūsų valią į namus atgabena tėvai ir giminės, išvengus šių - į darbą atneša bendradarbiai. Dar dažniau cukinijomis nešini apsilanko kaimynai arba jas įbruka draugai. Net jei ir šiuo atveju Jūs sugebėjote išsisukti nuo cukinijų, turguje, kainuodamos vos kelis grašius, jos netikėtai įsitaiso mūsų pirkinių krepšyje. Tuomet esame priversti kažko griebtis, dėl to siūlau receptą, skirtą didelėms cukinijoms naikinti. Cukinijų kepsneliai yra nepaprastai gražūs, žaismingi ir skanūs, tinkami pavaišinti net svečiams, tik žiūrėkite, kad svečiai išeidami slapta nepaliktų cukinijų...
Jums reikės:
- 9 stambių cukinijų arba aguročių riekių (0,5-0,75 cm storio. Jei cukinijos oda kieta - nulupkite, minkštą odelę palikite);
- 2 morkų;
- 1 didelio mėsingo pomidoro;
- pusės šaukštelio kmyninio kumino;
- šluotelės saliero žalumynų, nuplautų ir smulkiai sukapotų;
- šluotelės krapų, nuplautų ir smulkiai sukapotų;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnelio druskos;
- kelių šaukštų sojos padažo;
- augalinio aliejaus cukinijų skrudinimui (geriausiai tiktų saulėgrąžų);
- 120-150 g fermentinio greitai besilydančio sūrio (geriausiai tinka šviesusis „Cheddar").
Atkreipkite dėmesį:
- Jei įmanoma, parinkite, kad cukinijos ir pomidoro riekių skersmuo būtų artimai vienodas.
- Cukinijų keptuvėje nesukepkite, tik apskrudinkite, dėl to kepkite ant didelės ugnies. Cukinijos labai vandeningos daržovės, dėl to kepdamos tyška. Saugokitės, kad nenusidegintumėte rankų.
- Barstydami sūriu stenkitės nepribarstyti ant skardos - sūris sudegs ir bus sunku išvalyti.
Ruošimo eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Sutarkuokite fermentinį sūrį ir atidėkite. Pomidorą nuplaukite ir supjaustykite stambiomis riekėmis (reikės 4-5 riekių) horizontalia kryptimi pradedant nuo storiausios pomidoro vietos.
Morkas nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Užkaiskite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus, ir, kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą. Kuminas pradės spragsėti ir patamsės, tuomet suberkite asafetidą ir po kelių sekundžių sudėkite tarkuotas morkas. Švelniai pasūdykite, įberkite pusę nurodyto juodųjų pipirų kiekio ir kepkite maišydami, kol morkos suminkštės. Galite keptuvę uždengti. Kepimo pabaigoje sudėkite saliero žalumynus ir pusę krapų, išmaišykite, dar kelias minutes troškinkite ir nukaiskite. Jei cukinijos ne visiškai peraugusios, ir jų sėklos minkštos, tuomet galite jas palikti, subrendusias kietas sėklas išvalykite. Ant didelės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų. Sudėkite kiek telpa cukinijų ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių, tačiau ne visiškai suminkštės. Cukinijos pabaigs kepti orkaitėje. Sudėkite apskrudintas cukinijas į kepimo skardą ir apšlakstykite sojos padažu.
Keptas morkas padalinkite į 4-5 dalis ir paskleiskite vienodu sluoksniu ant cukinijų. Kitas cukinijas uždenkite pomidorais. Pomidorus pagardinkite likusiais juodaisiais pipirais.
Daržoves pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių arba kol sūris visiškai išsileis ir pradės lengvai skrusti. Ištrauktas cukinijas pabarstykite likusiais sukapotais krapais. Patiekite po 1-2 abiejų rūšių kepsnelius su bulvių koše ir agurkais arba lengvomis gaiviomis žaliomis salotomis.
Išeiga: 3 porcijos (po 3 kepsnelius).