Baklažanų "ikrai" - labai įvairiapusis patiekalas. Jis gali būti puikiu lengvu užkandžiu su duona ir salotų lapais, pavyzdžiui, darbe, pietų pertraukos metu. "Ikrus" galite tepti ant duonos kaip užtepą ir patiekti sumuštinukų pavidalu. Tiek šilti, tiek ir šalti "ikrai" gali būti puikiu garnyru prie pagrindinio pietų patiekalo. Užtepę ant papločio ir pabarstę sūriu iškepsite greitą picą. Susluoksniavę su virtais ryžiais ir pašovę į orkaitę, iškepsite gardų ryžių apkepą. Jūs galite pasiruošti daugiau ir sandariame inde šaldytuve išlaikyti šviežius net kelias dienas. Lengvas, nekaloringas ir netikėtai gardus patiekalas, gelbėjantis šeimininkę (-ą) visais numatytais ir nenumatytais atvejais...
Jums reikės:
- 2 baklažanų;
- 2 pomidorų;
- 2 raudonų saldžiųjų paprikų;
- 4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
- šaukštelio druskos (arba pagal skonį);
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
- šaukštelio džiovinto mairūno arba raudonėlio („oregano").
Ruošimo eiga
Baklažanus nuplaukite (žiedkočio nenupjaukite) ir įdėkite ant grotelių į įkaitintą iki 200oC orkaitę. Kepkite 30-35 minutes. Kol baklažanai kepa, nuplaukite paprikas, išvalykite sėklas ir supjaustykite kaip įmanoma smulkesniais kubeliais. Nulupkite pomidorų odelę - pomidorus panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, išgriebkite, užpilkite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Pomidorus taip pat supjaustykite smulkiais kubeliais. Baklažanus atsargiai išimkite iš orkaitės, šiek tiek ataušinkite ir nulupkite odelę. Tokiu būdu keptų baklažanų odelė nusineria labai lengvai. Baklažanus supjaustykite smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite asafetidą. Po keliolikos sekundžių suberkite papriką. Kepkite maišydami 5 minutes. Sudėkite baklažanus. Kepkite maišydami dar 5 minutes. Sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai sukris, išgaruos perteklinė drėgmė, o „ikrai" sutirštės. Pabaigoje pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Patiekite „ikrus" dar šiltus kaip garnyrą, užkandį arba kaip užtepą ant duonos. Skanūs ir ataušę. Sudėti į hermetiškai uždaromą stiklainį šaldytuve gali išlikti švieži dar kelias dienas.
Išeiga: 4 porcijos, jei patiekiama kaip garnyras.