Slyvų sezonui įsismarkavus kartais neužtenka idėjų, ką daryti su krepšiais ir kibirais slyvų. Ši idėja ne nauja - senovėje vaisius džiovindavo ant krosnių, pečių, podėliuose ir kituose šiltuose trobų pakampiuose. Dabartinėmis sąlygomis tai padaryti taip pat gan paprasta ir užtrunka vos apie 1-2 dienas. Žinoma, slyvos džiūsta kiek labiau komplikuotai, nei obuoliai ar kriaušės, nes yra labai vandeningos, tačiau parinkę tinkamas slyvas, pasieksite puikų rezultatą. Sekite fotožingsneliais...
Jums reikės:
- 3,5-4 kg vengrinių slyvų.
Ruošimo eiga
1. Džiovinimas - pats geriausias konservavimo žiemai būdas. | 2. Džiovinimui tiks tik vengrinės slyvos - visos kitos rūšys yra per daug vandeningos ir džiovinimui netinka. | 3. Slyvas gerai nuplaukite ir paskleiskite vienu sluoksniu ant plokščio paviršiaus, kad apdžiūtų. |
4. Slyvas perpjaukite išilgai pusiau ir iškaulinkite. Supjaustykite tik tiek slyvų, kiek sutilps į vieną džiovinimo partiją. Ilgiau laikomos supjaustytos slyvos juoduoja. | 5. Kepimo skardas išklokite sviestiniu (kepimo) popieriumi ir sudėkite slyvas vienu sluoksniu minkštimu į viršų. | 6. Orkaitę įkaitinkite iki 65-75oC. Įkišus ranką į orkaitę turi dvelkti maloni šiluma; tik neperkaitinkite - slyvos ne džius, o keps. Pašaukite slyvomis užpildytas skardas (visas, kiek turite), ir džiovinkite šiek tiek pravertoje orkaitėje apie 3 valandas. Kad orkaitė neužsidarytų, galite tarp durelių įsprausti degtukų dėžutę. |
| 8. Apdžiūvusias slyvas išberkite plonu sluoksniu ant paruoštų sviestinio popieriaus lakštų kokioje nors šilčiausioje patalpos vietoje (pavyzdžiui, ant virtuvinių spintelių) ir džiovinkite vieną parą. Jei slyvose liko dar daug drėgmės, pašaukite į šiltą orkaitę valandai dar ir kitą dieną. | 9. Slyvas laikykite popieriniuose maišeliuose arba sudėkite į stiklainius, aprištus plonu popieriumi, kad slyvos galėtų "kvėpuoti" ir nesupelytų. |
Išeiga: iš 3,5-4 kg šviežių slyvų išeina 1,2-1,5 kg džiovintų.