Šios lengvutės, purios ir tuščiavidurės „pagalvėlės" su manų kruopomis yra nepakeičiamas priedas prie kasdieninių ar šventinių patiekalų kaip duona. Jei norite, galite prieš minkant tešlą į miltus įmaišyti mėgstamų prieskonių, tuomet pūstiniai bus skanūs ir kaip atskiras patiekalas, o ne tik kaip priedas prie kitų valgių.
Jums reikės:
- 250 g pirmos rūšies miltų;
- 4-5 šaukštų manų kruopų;
- 3 šaukštų tirpinto išvalyto lydyto sviesto „ghee";
- žiupsnio druskos (arba pagal skonį);
- 150-175 ml vandens (pagal poreikį);
- išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba augalinio aliejaus pūstinių kepimui.
Ruošimo eiga
Prasijokite miltus į didelį dubenį, suberkite manų kruopas, druską ir išmaišykite. Supilkite tirpintą lydytą sviestą. Pirštais įtrinkite riebalus į miltus, kad visos miltų dalelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje atrodytų kaip duonos minkštimo trupiniai. Supilkite vandenį ir suminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite 5-8 minutes, kol tešla taps lyg šilkinė. Atidėkite tešlą mažiausiai pusvalandžiui (geriausiai - valandai), kad išbrinktų miltai. Uždenkite kitu dubeniu arba įdėkite į polietileninį maišelį, kad neapdžiūtų tešlos paviršius. Perminkykite tešlą ir padalinkite į 12 lygių dalių. Tešlos gumulėlius užklokite drėgna pašluoste, kad, kol bus kočiojami ir kepami pirmieji pūstiniai, neapdžiūtų likusieji. Įkaitinkite puode ar gilioje įgaubtoje keptuvėje pasirinktus riebalus. Riebalų turi būti tiek, kad pūstinis kepdamas laisvai plaukiotų. Iškočiokite kiekvieną gumulėlį apskritais plonais 10 cm skersmens paplotėliais. Paplotėlį dėkite į įkaitusius riebalus taip, kad jis nesusilenktų ir neužlinktų jo kraštai. Iš pradžių paplotėlis nuskęs (apie 5-7 sek.), tačiau tuoj pat iškils į paviršių čirkšdamas. Iškilusį pūstinį nugarine kiaurasamčio puse panardinkite atgal gilyn į riebalus ir po truputį pro šoną leiskite jam išsivaduoti. Jei riebalų gylis pakankamas, pūstinis turėtų išsipūsti kaip kamuoliukas ar balionas. Apskrudus vienai pusei pūstinį apverskite ir kelias sekundes kepkite kitą jo pusę, kol įgaus gražią rusvai auksinę spalvą. Iškepusį pūstinį išgriebkite ant sieto, grotelių arba ant popierinių servetėlių, kad nuvarvėtų ar susigertų riebalų perteklius. Tokiu pačiu būdu iškepkite ir likusius pūstinius. Patiekite tuoj pat, arba, jei norite pūstinius išsaugoti šiltais kiek ilgiau, pašaukite juos į šiltą orkaitę. Pūstinius išlaikysite šiltus ir šviežius dar 2 valandas. Skanūs ir ataušę. Patiekite prie sriubų, salotų, ryžių patiekalų, troškinių ir šiaip visur, kur naudotumėte duoną.
Išeiga: 12 pūstinių.