Šios salotos, spėjama, kilusios iš Romos Imperijos, o dabar paplitusios ir mėgstamos Anglijoje, JAV, Ispanijoje, Belgijoje. Šių salotų pagrindas - pjaustytas kopūstas, dažnai maišomas su morkomis ar kitomis kopūstinių šeimos daržovėmis ir užpilamas majonezu arba jo pakaitalu. Žodis „coleslaw" išvertus ir reikštų „kopūstų salotas". Mūsų recepte majonezą pakeičia jogurto, cukraus ir garstyčių padažas. Šias salotas valgykite tik pietų metu, kol stipriausia virškinimo ugnis - vakarui jos yra per sunkios.
Jums reikės:
- 200 g šviežio žalio kopūsto;
- 200 g morkų;
- 150 g raudongūžio kopūsto;
- 100 g kaliaropės;
- 100 g saliero gumbo;
- 100 g ridikėlių arba ilgojo balto japoninio ridiko („daikono");
- 100 g pankolio gumbo;
- pusės žalios aitriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- nubraukto šaukšto cukraus;
- 250 ml naminio jogurto arba tiek pat natūralaus pirktinio;
- 2 kupinų šaukštų grietinės (arba tik jogurto, iš viso 350 ml);
- 2 šaukštelių garstyčių padažo su netrintomis garstyčių sėklomis;
- 1 šaukštelio paprasto garstyčių padažo;
- 1,5 šaukštelio druskos;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Ruošimo eiga
Saliero gumbą, morkas ir ridikėlius sutarkuokite burokine arba šiaudelių tarka. Pankolį ir abiejų rūšių kopūstus supjaustykite peiliu kaip įmanoma ploniau. Daržoves sudėkite į dubenį, pasūdykite, suberkite cukrų ir rankomis sugrūskite, kad druska suminkštintų daržoves ir iš jų pradėtų sunktis sultys. Suberkite juoduosius pipirus, aitriąją papriką, supilkite jogurtą, sukrėskite grietinę ir garstyčias. Viską gerai išmaišykite. Patiekite papuošę pankolio žalumynais.
Išeiga: 4-6 porcijos.