Idealus pietų patiekalas, suteiksiantis mūsų organizmui ypatingai kokybiškų augalinių baltymų, taip reikalingų ląstelių statybai ir atsinaujinimui (100 g avinžirnių yra net 20 g baltymų). Be to, šie žirniai turi dvigubai daugiau geležies ir vitaminų nei kitos ankštinių rūšys. Avinžirniai virti "karhi" (arba "kadhi") padaže - taip vadinamas virtas žirnių miltais sutirštintas jogurto padažas, pagardintas įvairiais prieskoniais ir nudažytas ciberžole - taip jis įgyja apetitą keliančią auksinę spalvą. Tokie patiekalai, kurių pagrindui naudojamas jogurtas, yra ypatingai lengvai virškinami ir įsisavinami dėl tokios unikalios jogurto savybės - įžiebti ir palaikyti organizme virškinimo ugnį.
Jums reikės:
- 200 g iš vakaro užmerktų avinžirnių;
- 5 šaukštų prasijotų avinžirnių miltų;
- 150 ml šalto vandens;
- 500 ml nerūgštaus naminio jogurto;
- 500 ml avinžirnių nuoviro;
- 2-3 laurų lapų;
- 1 mažos cinamono lazdelės;
- ¼ šaukštelio malto kardamono;
- ¾ šaukštelio ciberžolės;
- 2 šaukštelių maltos indiškos kalendros (jei neturite, naudokite paprastą);
- 1 mažos raudonos aštriosios paprikos ankšties, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos žiedeliais;
- kupino šaukštelio kmyninio kumino;
- 10-12 kvapiosios murėjos („kari") medžio lapų;
- pundelio šviežios sukapotos kalendros žalumynų;
- 2 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee";
- 2 šaukštelių druskos;
- šaukštelio cukraus.
Atkreipkite dėmesį:
- Jogurtas, sutirštintas avinžirnių miltais, verdamas karštyje nesukreka, o atvirkščiai, įgauna purią, kreminę ir vienalytę konsistenciją.
- Šiam receptui naudokite tik avinžirnių miltus; paprastų žirnių miltai bus per kartūs.
Ruošimo eiga
Avinžirnius nupilkite, perplaukite, užpilkite nauju vandeniu, pasūdykite šaukšteliu druskos ir užstatykite virti. Virkite 1 valandą (greitpuodyje - 25 minutes) arba kol avinžirniai suminkštės (perspauskite vieną žirnį tarp pirštų - jis turi lengvai susitrinti). Avinžirnius nukoškite, 500 ml avinžirnių nuoviro išsaugokite. Į dubenėlį suberkite žirnių miltus ir plakdami rankiniu plaktuvu iš lėto supilkite vandenį (plakite, kol neliks gumuliukų), toliau plakdami supilkite jogurtą, suberkite likusią druską, cukrų, maltą kalendrą, ciberžolę, kardamoną. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą ir jame paskrudinkite lauro lapus, cinamono lazdelę, aštriąją papriką, kvapiosios murėjos („kari") medžio lapelius ir kmyninį kuminą. Prieskonius skrudinkite maišydami, kol pasklis gardus aromatas. Į puodą, kuriame virė avinžirniai, suberkite atgal avinžirnius ir užpilkite 500 ml atidėto nuoviro. Užkaiskite ugnį ir užvirkite. Iš lėto plakdami supilkite jogurto ir žirnių miltų mišinį; turinį užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite nuolat maišydami 10 minučių kol padažas sutirštės ir pradės kliuksėti. Puodą nukaiskite ir sudėkite kalendros žalumynus. Galite išgriebti cinamono lazdelę ir laurų lapus (nebūtinai). Patiekite dar karštą su šviežiomis daržovėmis. Skanu ir su ryžiais.
Išeiga: 4 porcijos.