Šis bei tas iš sveikuoliškos virtuvės - linų sėmenų desertinis kisielius su uogomis. Mums įprastas kisielius yra verdamas su bulvių krakmolu, dėl to ne visuomet yra pageidaujamas, o dar dažniau yra naudojami paruošti kisieliaus mišiniai, kuriuose skonį suteikia cheminės aromatingosios medžiagos, dažikliai ir citrinos rūgštis. Šis kisielius tirštinamas linų sėmenimis, o skonį suteikia šviežios uogos (galima naudoti ir šaldytas, jei neturite šviežių). Apie linų sėmenų teikiamą naudą žinoma nuo seno. Lino sėklos, kurios ir yra vadinamos linų sėmenimis, yra plokščios, ovalo formos, truputį didesnės už sezamo sėklas. Linų sėmenys yra traškios, malonaus riešutų skonio, jų spalva gali būti skirtinga - nuo rausvai rudos iki šviesiai gelsvos. Linų sėmenys - tradicinis vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Sėmenys skatina peristaltiką, o gleivingosios nuoviro medžiagos tinka esant gastritui, ramina virškinamąjį traktą, mažina skrandžio rūgštingumą, gydo kvėpavimo ir šlapimo sistemos sutrikimus. Linų sėmenyse gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, įvairių amino rūgščių ir mineralų, baltymų, folinės rūgšties, vitamino A, B grupės vitaminų.
Jums reikės:
- 100-125 g linų sėmenų;
- apie 2 l vandens kisieliui ir 100 ml sirupui;
- 300 g šviežių arba šaldytų uogų mišinio - vyšnių, aviečių, braškių, bruknių, spanguolių, mėlynių ir pan., (šaldytas prieš naudojimą atitirpinkite);
- 200 g rudojo cukraus (arba saldinkite pagal skonį);
- 1 cinamono lazdelės;
- gabalėlio citrinos žievelės.
Ruošimo eiga
Uogas nuvalykite, nuplaukite ir gerai nuvarvinkite (šaldytas atitirpinkite). Nedideliame puode užvirkite sirupui skirtą vandenį, suberkite cukrų, įdėkite citrinos žievelę, išmaišykite ir pavirkite kelias minutes. Suberkite paruoštas uogas, užvirkite, puodą uždenkite ir tuoj pat nukaiskite. Leiskite pastovėti. Kisieliui skirtą vandenį užvirkite kitame puode, supilkite linų sėmenis, įmeskite cinamono lazdelę, pavirkite 7 minutes, nukaiskite, uždenkite ir palikite mažiausiai 20 minučių pastovėti. Retkarčiais pamaišykite. Praaušusį linų sėmenų nuovirą perkoškite per sietelį. Nuoviras turi būti tirštas, mums įprasto kisieliaus konsistencijos. Supilkite uogų sirupą ir išmaišykite. Patiekti galite tiek šiltą, tiek ir ataušusį.
Išeiga: apie 8 stiklinės.