„Kichari" reprezentuoja Indiją kaip picos Italiją ar didžkukuliai Lietuvą. Tai be galo sveikas, lengvai virškinamas ir maistingas valgis, kurį sutiksime visuose Indijos regionuose, verdamas jis kone kasdien. Valgis populiariausias paprastos Indijos liaudies tarpe, yra visiškai nebrangus, tačiau be galo skanus ir maistingas. Kartą paragavus gerai paruošto „kichari", jo pamiršti neįmanoma. „Kichari" gali būti verdamas kaip šlapia košė arba, įpylus daugiau vandens - kaip tiršta sriuba. „Kichari" skirtinguose Indijos regionuose gali būti vadinamas skirtingai - „kichri", „kichadi", „khichdi", tačiau pagrindiniai ingredientai yra visur tie patys - tai ryžiai ir nuvalyti skaldyti ankštiniai, dažniausiai mungo pupuolės. „Kichari" yra valgomas po organizmo valymo procedūrų, tokių kaip „Shank Prakshalana", o taip pat tai pats geriausias valgis, išeinant iš pasninko ar badavimo. Valgant kelias dienas vien tik „kichari" (taip vadinama monodieta) galima netgi atlikti organizmo detoksikaciją. Šis valgis tinka esant bet kokiam sveikatos stoviui, jis prikelia ant kojų ligos išvargintus, dėl to gydant ligonius ajurvediniu gydymu „kichari" yra pagrindinis valgis. „Kichari" organizmui suteikia jėgų ir tvirtumo, balansuoja visas tris došas. Taip pat į šį troškinį gali būti dedami įvairiausi kitokie prieskoniai, daržovės, tačiau dietos ar organizmo valymo tikslais verdamas paprasčiausias variantas su keliais tinkamai parinktais prieskoniais.
Jums reikės:
- 200 g skaldytų valytų mungo pupuolių (jei neturite mungo pupuolių, galite jas pakeisti geltonaisiais skaldytais žirniais, tačiau skonis bus gaižesnis ir patiekalas virškinsis sunkiau);
- 200 g "Basmati" ryžių;
- 2 šaukštelių druskos;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- ½ šaukštelio asafetidos;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- šaukštelio rudųjų arba juodųjų garstyčių;
- šaukštelio kmyninio kumino;
- kupino šaukštelio maltos indiškos kalendros;
- 3 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee".
Ruošimo eiga
Mungo pupuoles perplaukite ir užmerkite šaltame vandenyje 2-3 valandoms. Išmirkusias nukoškite, perplaukite. Ryžius perplaukite po tekančiu vandeniu. Ryžius ir mungo pupuoles sudėkite į atskirus puodus, ryžius užpilkite dvigubu, mungą - trigubu kiekiu vandens, pasūdykite po pusę šaukštelio druskos ir suberkite perpus padalintą ciberžolę. Virkite mažiausiai 20 minučių, mungo pupuoles galite virti šiek tiek ilgiau, kol beveik sukris. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą, suberkite garstyčių sėklas. Kai šios nustos spragsėti, suberkite asafetidą ir kmyninį kuminą. Skrudinkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių, supilkite išvirusias mungo pupuoles ir sukrėskite ryžius. Turinį išmaišykite, pasūdykite likusia druska, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir kalendra. Troškinkite maišydami dar kelias minutes. Pageidaujamą „kichari" tirštumą reguliuokite papildomu verdančio vandens kiekiu. Aušdamas troškinys tirštėja.
Išeiga: 4-6 porcijos.