Klasikinis plovas dažniausiai verdamas su ryžiais, tačiau šis variantas irgi labai gardus: ryžius čia keičia grikiai. Kol verda grikiai, jų garuose ištroškinsite daržoves, o šalia paskrudinsite morkas su prieskoniais. Greita ir paprasta. Tik nepamirškite pagrindinio plovo akcento - juodgrūdės. Šis prieskonis ypatingai dera prie grikių ir įneša savitą skonio bei aromato atspalvį. Grikių plovas skaniausias su grietinės ir garstyčių padažu: įsukite į grietinę kelis šaukštelius paruoštų garstyčių ir švelniai pasūdykite.
Jums reikės:
- 200 g grikių kruopų;
- 500 ml vandens;
- 300-400 g įvairių stambokais gabalėliais supjaustytų daržovių (brokolių, saldžiųjų paprikų, žiedinių kopūstų, saliero gumbo, pastarnokų, moliūgo);
- 1 didelės burokine tarka sutarkuotos morkos;
- 3-4 šaukštų skystos pomidorų pastos, arba šaukšto tirštos koncentruotos (ne pomidorų padažo!);
- 1,5 šaukštelio druskos;
- 2 šaukštų išvalyto lydyto sviesto "ghee";
- ½ šaukštelio kmyninio kumino;
- kupino šaukštelio juodgrūdės;
- ½ šaukštelio "curry" prieskonių mišinio;
- ½ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
- ¼ šaukštelio malto cinamono;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1 nedidelės žalios aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos žiedeliais;
- šluotelės smulkiai sukapotų žalumynų.
Atkreipkite dėmesį:
- Grikiai nėra grūdinė kultūra, dėl to, remiantis Ajurveda, gali būti valgomi tiek vakarienei, tiek ir lengvo pasninko metu.
- Labai gardu plovą patiekti pabarstytą skrudintomis saulėgrąžomis.
Ruošimo eiga
Grikius perplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir užkaiskite. Ant viršaus uždėkite garinimo puodą skylėtu dugnu ir sudėkite daržoves. Uždenkite ir virkite apie 7-10 minučių, kol grikiai išbrinks, ir daržovės suminkštės. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą, sudėkite aštriąją papriką, kmyninį kuminą, juodgrūdę ir asafetidą. Skrudinkite prieskonius keliolika sekundžių ir sudėkite tarkuotas morkas. Suberkite „curry" prieskonių mišinį ir cinamoną. Kepkite morkas maišydami ant vidutinės ugnies kol švelniai apskrus ir suminkštės. Pabaigoje supilkite pomidorų pastą, išmaišykite. Sukrėskite išvirusius grikius, įmaišykite daržoves. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Kepkite plovą maišydami dar kelias minutes. Patiekite dar karštą su grietinės ir garstyčių padažu (įsukite į grietinę kelis šaukštelius paruoštų garstyčių ir švelniai pasūdykite), pabarstykite žalumynais.
Išeiga: 4 porcijos.