Labai kvapnus, margas ir spalvingas ryžių troškinys su baklažanais ir riešutais idealiai tinka tuomet, kai norisi kažko rytietiško. Galite patiekti su kinietiškomis lazdelėmis.
Jums reikės:
- 200 g ilgagrūdžių „Basmati" ryžių;
- 50 g juodųjų laukinių ryžių;
- 2 šaukštelių juodojo sezamo;
- šaukštelio kmyninio kumino;
- 700 ml vandens;
- 50 g anakardžių arba žemės riešutų;
- šaukšto skrudintų sezamų aliejaus;
- augalinio aliejaus kepimui ir skrudinimui;
- ½ žalios aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- 2,5 cm ilgio imbiero gumbo gabalėlio, nulupto ir smulkiai sutarkuoto;
- 1 didelio baklažano (apie 550-580 g);
- 2 šaukštų citrinos sulčių;
- 2 šaukštų sojos padažo;
- 2 šaukštelių druskos;
- šaukšto rudojo cukraus;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- pundelio šviežių kalendros žalumynų (kalendras nuplaukite, nupjaukite kotelius ir stambiai sukapokite).
Patarimas:
- Vietoje kalendrų žalumynų galite naudoti petražoles, o vietoje juodojo sezamo - įprastą baltą.
Ruošimo eiga
Riešutus maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, ataušinkite, sudėkite į maišelį ir stambiai sutrupinkite kočėlu arba mėsos plaktuko šonu. Į nedidelį ryžiams virti skirtą puodą suberkite abiejų rūšių ryžius, užpilkite vandeniu, pasūdykite nurodytu kiekiu druskos, uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite 12-15 minučių (ne iki galo). Tuo metu supjaustykite baklažaną 2-2,5 cm dydžio kubeliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite tiek augalinio aliejaus, kad galėtumėte gruzdinti baklažanus. Aliejui įkaitus suberkite baklažanus ir gruzdinkite, kol gardžiai apskrus (jei gruzdinimui skirtas indas nedidelis, gruzdinkite baklažanus dalimis). Apskrudusius baklažanus išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į sietą, kad nuvarvėtų riebalų perteklius (arba sugerkite popierinėmis servetėlėmis). Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus augalinio aliejaus. Kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą, sezamą, sudėkite aitriąją papriką ir imbierą. Kepkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių, sudėkite baklažanų kubelius. Supilkite ne iki galo išvirusius ryžius, sudėkite cukrų, maltus juoduosius pipirus, riešutus, supilkite citrinos sultis, sojos padažą, skrudintų sezamų aliejų. Viską atsargiai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite ir troškinkite turinį 15-20 minučių, kol susigers drėgmė, o ryžiai suminkštės. Pabaigoje sudėkite šviežią kalendrą ir išmaišykite. Patiekite su sojos padažu ir šviežiomis daržovėmis.
Išeiga: 3-4 porcijos.