Kuo šviežesni žirneliai, kuo mažiau juose krakmolo, tuo skanesnė ši sriuba. Čia puikiai tiks ir šaldyti žirneliai. Sriubą pagal receptą yra būtina pagardinti grietine, tačiau visgi, jei grietinės naudoti nenorite, virimo pabaigoje įpilkite šaukštą citrinų sulčių.
Jums reikės:
- 50 g sviesto;
- ½ šaukštelio asafetidos;
- 600 g šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių;
- 100-150 g "Iceberg" salotų arba traškiausių lapų iš bet kokių salotų gūžės vidurio;
- 1 l lengvai sūdyto daržovių sultinio (nuoviro);
- šaukštelio džiovintų mėtų;
- šluotelės smulkiai sukapotų petražolių;
- žiupsnio druskos;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- rūgščios grietinės.
Ruošimo eiga
Jei naudosite šaldytus žirnelius, prieš virdami sriubą juos atitirpinkite. Įkaitinkite puodą ir ištirpinkite sviestą. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą. Po keliolikos sekundžių suberkite žirnelius. Supjaustykite ir sudėkite salotas. Kepkite maišydami 5 minutes. Užpilkite daržovių sultiniu (nuoviru), užvirkite, pasūdykite, įberkite mėtas ir juoduosius pipirus. Virkite 10-15 minučių. Įdėkite sukapotas petražoles. Sriubą supilkite į kokteilinę ir išplakite iki vienalytės konsistencijos (arba rankine elektrine trintuve suplakite sriubą puode). Supilkite atgal į puodą ir dar kartą užvirkite. Patiekite dar karštą pagardintą rūgščia grietine. Ypatingai skanu su indiškais įdarytais pyragėliais („samosais") arba įdaryta plokščiąja indiška duona („paratha"). Naujoviška, žalia ir šiek tiek kvepianti mėtomis... Puikūs ir lengvi pietūs.
Išeiga: 3-4 porcijos