Ši kreminė, šilkinė, saldžiarūgštė dėl citrinos ir moliūgo sriuba yra puikus akompanimentas pagrindiniam valgiui, o taip pat lengvas, bet sotus atskiras patiekalas. Sriubai naudojami rausvieji lęšiai (ind. - masoor dal). Šie lęšiai turi daugybę privalumų, lyginant su kitais ankštiniais: pirmiausia, jų nereikia mirkyti prieš verdant, o išverda jie per 20-30 minučių; antra - lengvai virškinami ir nesukelia virškinimo eigoje tokių nemalonių pasekmių, kokių mes paprastai tikimės, pavyzdžiui, iš žirnių, trečia - rausvieji lęšiai neturi ankštiniams būdingo kvapo; ketvirta - jie labai gražūs ir dailiame stikliniame inde gali būti puošmena Jūsų virtuvei. Tai puikus pasirinkimas tirštoms sriuboms, košėms, troškiniams, įdarams. Rausvųjų lęšių galite rasti visose didžiausiose maisto parduotuvėse ankštinių skyriuose. Patiekite su plokščiąja indiška duona arba pūstiniais.
Jums reikės:
- 200 g rausvųjų lęšių (masoor dal);
- 300 g nulupto, išsėklinto ir kubeliais supjaustyto oranžinio moliūgo;
- 1,5 l vandens arba daržovių sultinio;
- gabaliuko nulupto ir smulkia tarka sutarkuoto imbiero (apie 1,5 šaukštelio);
- 1 laurų lapo;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- 2 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba augalinio aliejaus;
- šaukštelio druskos;
- „ant peilio galo" aštriosios paprikos miltelių;
- pusės citrinos sulčių;
- šaukštelio juodųjų garstyčių;
- šaukštelio kmyninio kumino;
- ¼ šaukštelio ožragės sėklų;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- žiupsnelio džiovintų kvapiosios murėjos („kari") lapelių;
- šaukšto rudojo cukraus;
- šluotelės smulkiai sukapotos petražolės arba kalendros žalumynų.
Ruošimo eiga
Lęšius suberkite į sietą ir gerai perplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į puodą, užpilkite daržovių sultiniu arba vandeniu ir užkaiskite. Įdėkite laurų lapą, sutarkuotą imbierą, aštriąją papriką, ciberžolę ir 1 šaukštą lydyto sviesto „ghee" (arba aliejaus). Virkite 25 minutes. Sudėkite moliūgą ir virkite dar 10 minučių. Išimkite laurų lapą ir rankine elektrine trintuve sutrinkite lęšius ir moliūgą iki vienalytės tyrės. Supilkite citrinos sultis ir pasūdykite. Laurų lapą galite išmesti. Atskirame mažame puodelyje įkaitinkite likusį lydytą sviestą arba aliejų, suberkite garstyčias. Kai garstyčios baigs šokinėti ir spragsėti, suberkite kmyninį kuminą, kvapiosios murėjos lapelius, ožragę ir asafetidą. Po kelių sekundžių prieskonius kartu su įkaitusiu sviestu supilkite į sriubą. Toks patiekalų ruošimo būdas yra būdingas indiškiems patiekalams, kai karšti riebalai kartu su juose kaitintais prieskoniais pilami į sriubą ar troškinį. Sriuba akimirksniui užputos. Sriubą išmaišykite, suberkite cukrų, gerai išmaišykite. Išjunkite ugnį. Sudėkite sukapotus žalumynus. Puodą uždenkite ir leiskite sriubai pastovėti dar 7-10 minučių. Patiekite dar karštą.
Išeiga: 4 porcijos.