Indijos Bengali regionas garsėja savo saldumynais, o "sandesh" čia - saldumynų karalius. "Sandesh" skanėstui paruošti tereikia vos dviejų ingredientų - šviežio saldaus pieno sūrio ir cukraus. Pats procesas taip pat labai nesudėtingas, tačiau reikalauja atidumo ir kruopštumo - reikia tinkamai paruošti sūrį (neperkaitinti), o vėliau labai gerai jį išminkyti. Minkomas, trinamas ir grūdamas sūris pavirsta lygia, blizgia ir be jokio gumuliuko mase, kuri yra išmaišoma su cukrumi ir pagardais. Vėliau sūris kaitinamas nepridegančioje keptuvėje ant kaip įmanoma mažesnės ugnies, ataušinamas ir jam suteikiama norima forma. „Sandesh" galima pagardinti citrinos žievele, vanile, kardamonu, rožių vandeniu, džiovintais vaisiais, riešutais, nudažyti natūraliais dažikliais - pavyzdžiui, burokėlių sultimis, kakava, arba, kaip siūloma šiame recepte - šafranu.
Jums reikės:
- 400-450 g šviežio minkšto neslėgto "panyro", sukrekinto citrinos sultimis iš 2,5 l riebesnio pieno (receptą rasite čia);
- 125 g cukraus pudros;
- ¼ šaukštelio šafrano;
- šaukšto verdančio pieno;
- kelių cukrintų ar džiovintų vaisių gabalėlių (ananaso, papajos, imbiero, razinų).
Ruošimo eiga
Šafraną kelias sekundes paskrudinkite sausoje keptuvėje kol švelniai patamsės. Suberkite į prieskonių grūstuvę ir sugrūskite. Užpilkite karštu pienu, išmaišykite ir atidėkite, kol šafranas ištirps ir nudažys pieną intensyvia geltona spalva. „Panyrą" sutrupinkite ant švaraus darbinio stalviršio ir labai gerai išminkykite, kol masė taps vienalytė, glotni ir pirštais nejusite nė vieno gumuliuko. Paprastai šis procesas užtrunka ne trumpiau kaip 10 minučių. Sūrį galite trinti tarp pirštų, grūsti į stalviršį apatine delno puse, minkyti kaip tešlą. Toliau minkant įmaišykite cukraus pudrą ir supilkite šafraninį pieną. Gerai išminkykite, kad cukrus ištirptų, o šafrano spalva tolygiai įsimaišytų. Įkaitinkite keptuvę ant kaip tik įmanoma mažiausios ugnies. Sudėkite sūrio masę ir kaitinkite nuolat maišydami 7-10 minučių. Iš pradžių sūrio masė suskystės ir išsileis, vėliau pradės standėti. Jei ugnis bus per karšta ir masė perkais, gali susidaryti gumuliukai. Keptuvę nukaiskite ir atidėkite aušti. Retkarčiais pamaišykite. Masė aušdama standėja, dėl to, kai pajusite, kad išsilaiko masei suteikta forma, suformuokite stalo teniso kamuoliuko dydžio ar kiek mažesnius rutuliukus. Papuoškite kiekvieną „sandesh" cukrinto vaisiaus gabalėliu ir padėkite aušti į šaldytuvą. Rutuliukai šaldytuve sustingsta ir sukietėja. Šaldytuve uždarame inde išlieka švieži apie keturias dienas. Ypatingai tinka pusryčiams arba kaip mažas saldus kąsnelis po pietų. |