Klasikinis angliškas kaimiškas grūstų bulvių pyragas su įdaru. Šiaip kepamas su malta aviena ir daržovėmis, tačiau šiuo atveju pyragą įdarysime vegetariniu lęšių ir saldaus pieno varškės įdaru, kuris savo skoniu nė kiek nenusileidžia klasikiniam variantui.
Jums reikės:
- 150 g žaliųjų (rudųjų) lęšių;
- 250 g varškės iš saldaus pieno (neslėgto "panyro");
- 750 g bulvių;
- ketvirčio saliero gumbo (apie 200 g);
- šluotelės petražolių;
- šlakelio alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 3 šaukštų sojų padažo (apie 45-50 ml);
- 50 g sviesto;
- 100 ml virinto pieno.
Patarimas:
- Geriausiai rinktis kepimo formas, iš kurių galima iš karto valgyti.
Ruošimo eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Bulves nulupkite ir užkaiskite virti stipriai pasūdytame vandenyje. Atskirame puode pasūdytame vandenyje išvirkite lęšius. Lęšius virkite, kol sukris. Nukoškite, ataušinkite, sugrūskite bulvių trintuve. Salierą nulupkite ir sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, kai aliejus įkais, suberkite asafetidą. Po kelių sekundžių sudėkite salierą ir kepkite, kol suminkštės. Keptuvę nukaiskite. Atskirame dubenyje sumaišykite varškę su lęšiais ir salieru, supilkite sojų padažą, suberkite juoduosius pipirus, sukapokite ir sudėkite petražoles. Jei reikia, pasūdykite. Įdarą atidėkite. Kai bulvės suminkštės, vandenį nupilkite, bulves sugrūskite trintuve. Grūdant įdėkite sviestą ir supilkite pieną. Bulvių košė turi būti pakankamai klampi. Kepimo formą ištepkite šaltu sviestu. Šaukštu įkrėskite bulvių košės ant formos dugno, išlyginkite apatinįjį sluoksnį. Sukrėskite įdarą, tolygiai paskirstykite. Pabaikite sluoksniuoti bulvių koše, gražiai išlyginkite, paviršių padailinkite šakute rėžiais ar šaukštu bangelėmis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 minučių, arba kol paviršius gardžiai apskrus. Patiekite su grietine arba grietinės-sviesto padažu.
Išeiga: 4 porcijos.