Špinatai su namuose gamintu saldaus pieno sūriu ir grietine yra vienas iš pačių populiariausių ir turbūt pačių gardžiausių patiekalų Šiauriniame Indijos regione. Čia pateikiamas greitai paruošiamas variantas su skrudintu sūriu ir grietine. Tačiau yra daugybė šio patiekalo variacijų - galime parinkti kitokius prieskonius, nedėti grietinės, o sūrį dėti neskrudintą. Patiekite su biriai virtais ryžiais arba bet kokia plokščiąja indiška duona.
Jums reikės:
- 400-500 g špinatų, nuvalytais koteliais ir perplautų keliais vandenimis (šiam patiekalui tiks ir šaldyti špinatai. Prieš naudojimą atitirpinkite);
- 500 g saldaus pieno sūrio „panyro";
- 4-5 šaukštų vidutinio riebumo grietinės;
- 3 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee" patiekalui ir šiek tiek daugiau sūrio skrudinimui;
- gabalėlio (apie 2,5 cm) smulkiai sutarkuoto imbiero gumbo;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- ½ šaukštelio prieskonių mišinio „garam masala";
- 1,5 šaukštelio kmyninio kumino;
- 1 nedidelės aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- ½ šaukštelio džiovintos saldžiosios paprikos miltelių;
- šaukštelio maltos kalendros;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1-1,5 šaukštelio druskos (pagal skonį).
Ruošimo eiga
Saldaus pieno sūrį supjaustykite 1,5 cm dydžio kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite sūriui skrudinti skirtus riebalus ir apskrudinkite sūrio kubelius. Sūrį sudėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius. Špinatus stambiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą „ghee", suberkite kmyninį kuminą, sudėkite sukapotą aštriąją papriką ir imbierą. Skrudinkite prieskonius keliolika sekundžių, tuomet suberkite ciberžolę ir saldžiosios paprikos miltelius. Dar po kelių sekundžių sudėkite špinatus ir išmaišykite. Troškinkite špinatus kol sukris, tačiau vis dar išsaugos savo ryškiai žalią spalvą. Suberkite kalendrą, „garam masala" ir juoduosius pipirus. Pasūdykite, sudėkite grietinę. Turinį gerai išmaišykite, ir, kai grietinė užvirs, sudėkite sūrio kubelius. Jei špinatų padažas labai sutirštėjo, įpilkite šiek tiek verdančio vandens. Troškinkite uždengę dar kelias minutes, kad sūrio kubeliai išbrinktų ir suminkštėtų. Jei naudosite neskrudintą sūrį, patiekalą maišykite atsargiai, kad sūrio kubeliai neprarastų savo formos ir nesubyrėtų. Skaniausia patiekus kuo šviežesnį su biriai virtais ryžiais ir/arba plokščiąja indiška duona. Išeiga: 4 porcijos.
|