Karamelinės saulėgrąžos - tai indiškų „samosų" variacija saldžia tema. Pyragėlių įdaras - karamelizuoto pieno ir yra labai saldus, dėl to tešla ruošiama visiškai be cukraus, o šiuos „samosus" neabejotinai įvertins ištikimieji saldumynų gerbėjai.
Jums reikės:
- 100 g razinų (galite naudoti ir kitokias džiovintas uogas);
- 100 g graikinių riešutų;
- šaukštelio malto kardamono;
- 1 skardinės dvi valandas virto kondensuoto pieno ( arba skardinės "Rududu", iš viso 400 g);
- 2 šaukštų nesaldinto kondensuoto pieno arba grietinėlės (naudojama virtam kondensuotam pienui atmiešti. Nenaudokite, jei Jūsų virtas pienas pakankamai minkštas);
- 350 g pirmos rūšies miltų;
- 5 šaukštų išvalyto tirpinto lydyto sviesto „ghee";
- žiupsnelio druskos;
- 150 ml šalto vandens;
- aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee" pyragėlių gruzdinimui;
- cukraus pudros pyragėlių pabarstymui.
Ruošimo eiga
Tešlai skirtus miltus prasijokite į dubenį. Suberkite druską ir supilkite ištirpintą lydytą sviestą "ghee". Riebalus įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų kruopelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite vandenį ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite 5-7 minutes, kol ji taps tąsi ir vienalytė. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį arba apvožkite dubenyje kitu mažesniu dubeniu ir atidėkite kambario temperatūroje valandai, kad išbrinktų miltai. Graikinius riešutus stambiai sulaužykite ir lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Virtą kondensuotą pieną sukrėskite į dubenį, supilkite nesaldintą kondensuotą pieną arba grietinėlę ir šakute arba elektriniu plaktuvu pertrinkite iki vienalytės masės. Suberkite graikinius riešutus, maltą kardamoną ir razinas. Gerai išmaišykite. Išbrinkusią tešlą perminkykite ir iškočiokite stora virve. Aštriu peiliu tešlą perpjaukite pusiau, kiekvieną pusę - dar kartą pusiau, kiekvieną ketvirtį - dar kartą pusiau. Tešlos gabalėlius padalykite per pusę - turėsite 16 vienodų gumulėlių. Tešlos gumulėlius uždenkite drėgna pašluoste arba polietileno plėvele, kad neapdžiūtų. Imkite po vieną tešlos gumulėlį, perpjaukite pusiau ir iškočiokite du vienodus 10 cm skersmens dydžio blynelius. Ant vieno iš jų dėkite kupiną šaukštelį įdaro, uždenkite kitu blyneliu, kraštus gerai užspauskite ir supinkite virvele. Dėmesio! Kraštus užspauskite ir užsukite labai tvirtai ir saugokite, kad neįplėštumėte tešlos: gruzdinant pyragėlių įdaras pro plyšį ištrykš į karštus riebalus ir sudegs. Gilioje keptuvėje arba gruzdintuvėje įkaitinkite pasirinktus riebalus. Dėkite pyragėlių ruošinius į įkaitusius riebalus ir gruzdinkite, kol gardžiai apskrus. Apskrudusius išgriebkite ant grotelių arba popierinių servetėlių, kad nuvarvėtų arba susigertų riebalų perteklius. Dar karštus pabarstykite cukraus pudra. Karamelines saulėgrąžas patiekite su nesaldinta arbata. Pyragėliai gardūs tiek dar šilti, tiek ir ataušę.
Išeiga: 16 pyragėlių.