Kvapnūs, šokoladiniai ir paruošiami vos per kelias minutes, o papildomai į receptą įtrauktos tarkuotos morkos leidžia keksiukams išdidžiai pasivadinti "sveikuoliškais". Keksiukai yra vegetariniai, nes kepami be kiaušinių.
Jums reikės:
- 100 g tirpinto išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba paprasto sviesto;
- pusės skardinės saldinto kondensuoto pieno (200 g);
- 3-4 kupinų šaukštų rudojo cukranendrių cukraus;
- 1 smulkia tarka sutarkuotos didelės morkos (tarkių - 150 g);
- 175 g pirmos rūšies miltų;
- žiupsnelio druskos;
- šaukštelio kepimo miltelių;
- 2 kupinų šaukštų juodosios kakavos;
- 50 g stambiai sukapotų graikinių riešutų;
- 50 g razinų;
- ½ šaukštelio cinamono;
- ½ šaukštelio malto džiovinto imbiero;
- „ant peilio galo" maltos vanilės ankšties arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos;
- sviesto formelėms ištepti ir šiek tiek rupaus malimo kvietinių miltų formelėms pabarstyti;
- šaukšto cukraus pudros keksiukų apibarstymui (nebūtinai).
Ruošimo eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 175oC. Į dubenėlį supilkite tirpintą sviestą suberkite cukrų, druską, maltą vanilę arba vanilės esenciją, supilkite kondensuotą pieną ir išsukite turinį iki purios masės. Įmaišykite morkų tarkius. Į atskirą dubenį prasijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, kakavą, riešutus, razinas, prieskonius ir išmaišykite. Į miltus supilkite saldžią sviesto masę ir tešlą gerai išsukite. Tešla turi gautis riebios grietinės tirštumo, sunkokai sukama šaukštu. Keksiukų formeles ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais. Dėkite į formeles po kupiną šaukštą tešlos (užpildykite du trečdalius formelės tūrio). Kepkite 25 minutes, dar 5 minutes palaikykite pravertoje ir išjungtoje orkaitėje, kitu atveju keksiukų viduje gali likti drėgna tešla. Galite patikrinti sausu degtuku ar dantų krapštuku - jei įbestas pagaliukas ištrauktas yra sausas, keksiukai yra iškepę. Iš formelių išimkite keksiukams praaušus. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
Išeiga: 12 keksiukų.