Pagal Ajurvedą, pienas - labiausiai satvinis produktas (Satva guna suteikia žmogui pilnatvę, ramybę, meilę ir išmintį), dėl to bet kuris žmogus, tiek praktikuojantis jogą, tiek savaip ieškantis tikrojo kelio, supranta pieno teikiamą reikšmę. Pienas, teigiama Vedose, yra materializuota meilės arba tyroji Mėnulio energija, dėl to gali padėti žmogui atgauti vidinę ramybę, pajusti gyvenimo pilnatvę, ir tuomet tampa įmanoma išgirsti tikrąjį Save. Pienas yra nakties valgis - vienintelis produktas, kurį Ajurveda rekomenduoja žmogui gerti tamsiuoju paros metu, kuomet aktyvioji Saulės energija yra žemiausiame savo taške, o subtilioji Mėnulio energija pasireiškia stipriausiai. Tik vėlyvo vakaro ir nakties metu pienas yra tinkamai virškinamas, įsisavinamas, o kartu su pienu verdami prieskoniai padeda suskaidyti pieno cukrų ir baltymus. Toks pienas geriamas valandą-dvi prieš einant miegoti; miegas bus ramus ir gilus, sapnai spalvoti ir ramūs. Ilgainiui vakarais geriamas pienas padės sukaupti organizme „Ojas" energiją. „Ojas" - tiek psichinės, tiek ir fizinės sveikatos pagrindas. Jei Vata ir Pita konstitucijos atstovai gali šio pieno gerti po pilną puodelį, Kapcha atstovams užteks pusės dėl polinkio kaupti gleives. Naktinis pienas sušildo šaltą ir įbaugintą Vatą došą, nuramina siautulingą Pitą ir išvalo užsistovėjusią Kapchą. Iš pateikto prieskonių sąrašo būtinai išsirinkite kardamoną ir pankolį bei dar vieną kokį nors prieskonį paįvairinimui. Ciberžolę galėtų rinktis tik Kapcha konstitucijos atstovai, nes ji yra Saulės energija pasižymintis prieskonis ir nakties metu tinka mažiau, tačiau per naktį ciberžolė padės išsivalyti perteklinei Kapchai, nesutrikdant ir taip kieto Kapcha miego. Pitai, be jokios abejonės, trečiuoju prieskoniu labiausiai tiktų kalendra.
Jums reikės:
- 0,5 l pieno;
- ½ šaukštelio cukraus (nebūtinai, tačiau, jei dedate cukraus, jis neturi užgožti natūralaus pieno saldumo);
- 4-6 žaliojo kardamono ankščių (prieskonių grūstuvėje grūstuvu sulaužykite ankštis, kad pienas pasiektų kardamono sėklytes);
- ½ šaukštelio pankolio sėklų.
O taip pat dar vieno prieskonio iš žemiau pateiktų paįvairinimui:
- 2-3 gvazdikėlių;
- žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
- 3-5 kvepiančiųjų pipirų;
- pusės šaukštelio kalendros sėklų;
- "ant peilio galo" ciberžolės.
Ruošimo eiga
Pieną supilkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Sudėkite pasirinktus prieskonius ir cukrų. Kol pienas užvirs, retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų dugnas. Saugokite, kad neišbėgtų. Užvirusį pieną nukaiskite, uždenkite ir atidėkite kelioms minutėms, kad prisitrauktų prieskoniai. Prieš geriant nukoškite. Patiekite dar šiltą ir gerkite valandą-dvi prieš miegą. Saldžių sapnų.
Išeiga: 2 puodeliai.