Kukurūzų kruopų piurė - „polenta", ruošiama iš geltonų kaip auksas kukurūzų kruopų, yra Šiaurės Italijos kasdieninis maistas. Tai yra šiltas, paprastai paruošiamas valgis, puiki alternatyva bulvių ir manų košei. Nors šis patiekalas ruošiamas labai nesudėtingai, visgi reikia skirti dėmesio, kad piurė neprisviltų. Piurė patiekiama šilta kaip garnyras arba kaip atskiras patiekalas.
Jums reikės:
- 1 l vandens;
- 120 g smulkiai maltų kukurūzų kruopų (jei norite labai tirštos piurė - 150 g);
- 100-150 g parmezano (tinka ir lietuviškas kietasis sūris, pvz., „Džiugas");
- 3-4 šaukštų grietinės arba 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- žiupsnio druskos;
- šaukštelio džiovinto raudonėlio („oregano").
Atkreipkite dėmesį:
- Aušdama "polenta" pasidengia plėvele, todėl prieš patiekdami permaišykite.
Ruošimo eiga
Giliame puode užvirkite vandenį. Vandenį pasūdykite. Silpna srovele, pamažu ir intensyviai maišydami pilkite kukurūzų kruopas (taip pat, kaip virtumėte manų košę). Iš pradžių gali atrodyti, kad kruopų mažoka, tačiau po kelių minučių košė sutirštės. Virkite 10-15 minučių, retkarčiais pamaišykite. Atsargiai! Košė pliupsi ir gali nudeginti, dėl to sumažinkite ugnį, o puodą pridenkite. Vis maišykite, kad neprisviltų. Kol košė verda, smulkia burokine tarka sutarkuokite parmezaną. Puodą nukaiskite, sudėkite tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite. Sūris ištirps ir įsimaišys. Įdėkite grietinės arba aliejaus, įberkite raudonėlio ir dar kartą gerai išmaišykite. Patiekite dar šiltą. Galima valgyti kaip atskirą patiekalą su salotomis, tačiau gali būti ir puikiu garnyru.
Išeiga: 3-4 porcijos.