Jums reikės:
- 250 g avižinių dribsnių;
- 125 g pirmos rūšies miltų;
- 175 g rudojo arba baltojo cukranendrių cukraus;
- 50 g razinų;
- 50 g kitokių mėgstamų susmulkintų džiovintų vaisių;
- 50 g džiovintų kokoso drožlių;
- 50 g saulėgrąžų branduolių;
- žiupsnio druskos;
- 1,5 šaukštelio cinamono;
- 1,5 šaukštelio džiovinto imbiero miltelių;
- ½ šaukštelio šviežiai sutarkuoto muskato riešuto;
- ½ šaukštelio kepimo milltelių;
- 200 ml aromatingo augalinio aliejaus, pavyzdžiui, nerafinuoto saulėgrąžų;
- 150 ml vandens.
Ruošimo eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 190o С. 2 kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi ir pabarstykite miltais. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cukrų, druską, kokoso drožles, saulėgrąžas, džiovintus vaisius, razinas ir prieskonius. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir užmaišykite pakankamai tirštą ir standžią tešlą. Leiskite tešlai 10-15 minučių pastovėti, kad ištirptų druska, cukrus ir vėl išmaišykite. Šaukštu kabinkite tešlos ir suformuokite stalo teniso dydžio rutuliukus. Į vieną skardą dėkite ne daugiau 12 tešlos rutuliukų erdviais atstumais, nes kepant sausainiai tęžta ir per arti vienas kito gali sulipti. Pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Iškepusius išimkite su skarda iš orkaitės ir joje ataušinkite. Karšti sausainiai yra minkšti ir birūs, dėl to, jei išiminėsite neataušusius, gali subyrėti. Aušdami sausainiai sukietėja iki mums įprasto trapumo.
Išeiga: apie 24 sausainiai.