Žodis „tarkari" asocijuojasi su bengališka virtuve ir reiškia daržovių „troškinį" arba „ragu". Bengalų virtuvė pasaulyje garsėja savo mokėjimu gardžiai paruošti daržoves. Nėra griežtai nustatytų ingredientų šiam patiekalui: naudokite tokias daržoves, kokias mėgstate, o „tarkari" galite patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip garnyrą.
Jums reikės:
- 2 didelių bulvių;
- 1 didelio baklažano;
- 200 g oranžinio moliūgo ir/arba cukinijos;
- 200 g žaliųjų žirnelių ir/arba šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų. Šaldytus prieš naudojimą atitirpinkite);
- 3 šaukštų tirpinto išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba saulėgrąžų aliejaus;
- 1 žalios aštriosios paprikos ankšties;
- šaukštelio garstyčių sėklų;
- 2 laurų lapų;
- ¼ šaukštelio ožragės sėklų;
- ½ šaukštelio anyžiaus arba pankolio sėklų;
- ½ šaukštelio kmyninio kumino;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 300 ml vandens;
- šaukšto cukraus;
- 2 šaukštelių druskos;
- pusės citrinos sulčių (arba pagal skonį);
- po šluotelę petražolių ir kalendrų žalumynų, smulkiai sukapotų.
Ruošimo eiga
Bulves, baklažanus, moliūgą ir cukinijas supjaustykite vienodo dydžio kubeliais, šparagines pupeles - 2-3 cm ilgio gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite pasirinktus riebalus, suberkite garstyčias ir keptuvę pridenkite. Kai garstyčios nustos spragsėti, suberkite anyžiaus arba pankolio sėklas, kmyninį kuminą, įmeskite nesmulkintą aštriąją papriką (būtinai pradurkite peiliu, kad įkaitusi nesprogtų), laurų lapus. Pabaigoje suberkite ožragės sėklas. Skrudinkite prieskonius, kol paprika pasidengs pūslelėmis, o prieskoniai švelniai patamsės; suberkite bulvių bei baklažanų kubelius. Kepkite daržoves ant vidutinės ugnies maišydami apie 7-8 minutes, kol švelniai apskrus; sudėkite likusias daržoves. Kepkite dar kelias minutes, kol daržovės apskrus ir šiek tiek suminkštės, tuomet supilkite vandenį, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 12 minučių, kartkartėmis pamaišykite. Pasūdykite, suberkite cukrų, maltus juoduosius pipirus, supilkite citrinos sultis, išmaišykite ir keptuvę atidenkite. Troškinkite, kol padažas sutirštės. Išgriebkite laurų lapus bei aštriąją papriką, sudėkite sukapotus žalumynus, išmaišykite ir nedelsiant patiekite. Troškinys skaniausias tik šviežias. Patiekite su ryžiais, plokščiąja indiška duona arba pūstiniais.
Išeiga: 3-4 porcijos.