Neabejotina, kad visi mokame pasigaminti šį senovinį lietuvišką gardų valgį, tačiau čia „žemaičiai" - vegetariniai, be mėsos ir kiaušinių.
Jums reikės:
- 10 vidutinio dydžio bulvių;
- 2 kupinų šaukštų bulvių krakmolo;
- 275 g saldaus pieno varškės;
- 3-4 šaukštų naminio jogurto (arba natūralaus pirktinio);
- šaukšto grietinės;
- šaukštelio džiovinto raudonėlio („oregano") arba mairūno;
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- druskos;
- išvalyto lydyto sviesto „ghee" arba augalinio aliejaus „žemaičių" kepimui.
Ruošimo eiga
Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite. Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute. Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite. Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis. Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat. Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną". Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą. Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus su grietine arba grietinės ir sviesto padažu.
Išeiga: 10 „žemaičių".