Indijoje tokie maltiniai iš žalių ar virtų daržovių, mirkytų ankštinių, šviežio sūrio ar miltų vadinami „kofta". Paprasčiau - tai vegetariniai maltiniai ar kotletai. Yra nesuskaičiuojama galybė „kofta" receptų. Šis variantas be galo tinka su šlakeliu citrinos sulčių, kokiu nors aštriu pagardu, padažu ar garnyru. Garnyrui geriausiai čia tiktų bulvių košė arba ryžiai. Šiuose maltiniuose didžiąją dalį tūrio sudaro špinatai, dėl to maltiniai yra labai sveiki, pilni vitaminų ir chlorofilo, lengvai virškinami. Skaniausi švieži, dėl to pasiruoškite tiek, kiek iš karto suvalgysite.
Jums reikės:
- 400 g šviežio neslėgto saldaus pieno sūrio - „panyro" (kaip pasigaminti, skaitykite čia);
- 250 g špinatų lapų (svoris nuskabytais koteliais, iki tol - 350 g);
- 1,5 šaukštelio tikrojo šventkmynio;
- 1,5 šaukštelio juodgrūdės;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1-1,5 šaukštelio druskos (pagal skonį);
- 100 g avinžirnių miltų (galite pakeisti paprastais žirnių miltais);
- pusės žalios aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
- žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
- išvalyto lydyto sviesto „ghee" maltinių kepimui.
Ruošimo eiga
Sūrį sudėkite į erdvų dubenį ir gerai išminkykite rankomis. Jei „panyras" buvo teisingai pagamintas, minkant visi gumuliukai turėtų išnykti, o sūris pavirsti lygia glotnia varškės mase. Špinatus perplaukite keliais vandenimis, nuskabykite kotelius. Špinatus supjaustykite kaip įmanoma plonesnėmis juostelėmis (taip vadinamomis „julienne") ir atidėkite. Sausoje įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite šventkmynį ir juodgrūdę, kol prieskoniai gardžiai pakvips. Į varškę prasijokite miltus, suberkite skrudintus prieskonius, druską, muskato riešutą, asafetidą, aštriąją papriką ir sudėkite špinatus. Viską gerai perminkykite. Iš pradžių gali atrodyti, kad špinatų yra gerokai per daug, tačiau, susimaišę su tešloje esančia druska, špinatai suminkštės ir puikiai įsiminkys. Suformuokite apvalius plokščius maltinius. Keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą ir kepkite maltinius iš abiejų pusių, kol gardžiai apskrus. Patiekite dar karštus. Išeiga: 12 maltinių (3 porcijos). |