Daržovių sriuba su daigintais rausvaisiais lęšiais
Labai paprasta, tačiau gardi daržovių sriuba, verdama su daigintais rausvaisiais lęšiais. Kaip daiginti ankštinius, galite pasiskaityti čia. Vietoje rausvųjų daigintų lęšių galite rinktis daigintus žaliuosius arba ruduosius lęšius, daigintas spindulines (mungo) pupuoles.
Jums reikės:
- 300 g daigintų rausvųjų lęšių (žr. „Ankštinių daiginimas");
- 2 vidutinio dydžio bulvių, supjaustytų smulkiais kubeliais;
- ½ nedidelės tamsiai žalios cukinijos, supjaustytos pusmėnuliais;
- 1 morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais;
- 100 g žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų. Šaldytus prieš naudojimą atitirpinkite);
- 2 salierų lapkočių (stiebų), smulkiai supjaustytų;
- šluotelės smulkiai sukapotų žalumynų: petražolių, krapų, salierų;
- 3-4 šaukštų saulėgrąžų (arba kitokio) aliejaus;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 2-3 laurų lapų;
- 3-4 kvepiančiųjų pipirų;
- ¼ šaukštelio maltos ožragės;
- ½ šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
- ½ šaukštelio ciberžolės;
- 1-2 nedidukių aštrių džiovintų paprikų ankščių;
- 1,75-2 l vandens;
- 2 šaukštelių druskos.
Ruošimo eiga
Lęšius perplaukite, nuvarvinkite, sudėkite į puodą, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir užkaiskite. Kai lęšiai užvirs, nugraibykite putas. Virkite 15 minučių. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite asafetidą, įmeskite laurų lapus, džiovintas aštriųjų paprikų ankštis, kvepiančiuosius pipirus. Po kelių sekundžių sudėkite morkų ir salierų kubelius. Kepkite daržoves maišydami kol lengvai apskrus. Pabaigoje į kepamas daržoves sudėkite ciberžolę, maltą ožragę ir saldžiosios paprikos miltelius, gerai išmaišykite ir po poros minučių nukaiskite. Į puodą su apvirusiais lęšiais sudėkite bulves, apkeptas daržoves, cukinijas. Pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Virkite sriubą dar apie 10 minučių arba kol daržovės visiškai suminkštės. Pabaigoje sudėkite sukapotus žalumynus. Sriubą nukaiskite, leiskite jai pastovėti apie 10 minučių, išgriebkite laurų lapus, kvepiančiuosius pipirus ir džiovintas aštriąsias paprikas. Patiekite dar karštą su šlakeliu grietinės. |