Tai vienas iš klasikinių plokščiosios indiškos duonos receptų. Ingredientais ir tešlos minkymo būdu niekuo nesiskiria nuo jau aprašyto recepto (žiūrėkite čia). Tačiau ši duona sluoksniuojama ypatingu savitu būdu - duonos paplotis iškočiojamas, ištepamas sviestu ir suraitomas į "sraigę". Tokia duona iškepusi yra daugiasluoksnė, trapi, traški ir minkšta. Išsikepkite duonos tik tam kartui - skaniausia karšta arba atšalusi, bet tik tą pačią dieną. Atšalusi netenka traškumo. Kitą dieną sukietėja, o šildyti netinkama.
Jums reikės:
- 300 g pirmos rūšies miltų;
- 3 šaukštų tirpinto išvalyto lydyto sviesto "ghee" tešlos minkymui (apie 50 ml) ir šiek tiek daugiau - kočiojimui bei kepimui;
- 175 ml šalto vandens;
- žiupsnio druskos.
Atkreipkite dėmesį:
- Kočiojimui nenaudokite miltų! Jei tešla limpa prie stalo ar kočėlo, patepkite tirpintu lydytu sviestu.
Ruošimo eiga
Prasijokite miltus į didelį dubenį, suberkite druską ir išmaišykite. Supilkite tirpintą lydytą sviestą. Pirštais įtrinkite riebalus į miltus, kad turinys dubenyje atrodytų kaip duonos trupiniai, o visos miltų kruopelytės tolygiai pasidengtų riebalais. Supilkite vandenį ir išminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite 5-7 minutes. Suspauskite delnais tešlą į rutulį ir atidėkite valandai, kad išbrinktų miltai. Tešlą įdėkite į polietileno maišelį, arba uždenkite drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų tešlos paviršius. Po valandos tešlą vėl gerai išminkykite ir padalinkite į 8 vienodo dydžio gumulėlius. Iškočiokite vieną gumulėlį labai plonu tešlos lakštu. Nekreipkite dėmesio į lakšto formą, nelygius kraštus ar netgi į tai, jei tešla įplyš. Tešlos paviršių konditeriniu teptuku ištepkite tirpintu lydytu sviestu ir ant viršaus užbarstykite šiek tiek miltų.
Suvyniokite tešlą pradedant nuo vieno krašto į standų vyniotinį. Paimkite už galų ir švelniai tempkite, kol šis taps panašus į storą virvę. Vieną virvės galą prispauskite ant stalo, prilaikykite pirštu, o virvę apvyniokite aplink spirale. Spirales atidėkite 15 minučių, kad sustingtų sviestas. Po to virtuviniu kočėlu dar kartą iškočiokite spirales į plonus apskritus tešlos papločius. Dėkite tešlos paplotį į sausą įkaitintą keptuvę nepridegančiu dugnu ir kepkite vieną pusę 1 minutę. Po to paplotį apverskite ir apkepusią pusę apšlakstykite šiltu lydytu sviestu (geriausiai tam tiktų konditerinis teptukas). Pakartokite tą patį kitai papločio pusei. Jei norite traškesnės duonos, kepkite abi puses šiek tiek ilgiau ir apverskite ne vieną, o du kartus. Kuomet paplotis iš abiejų pusių pasidengia rusvomis dėmėmis, duona iškepta. Patiekite dar karštą.
Išeiga: 8 duonos papločiai.