Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.
Jums reikės:
- 200 g sausų avinžirnių, užmerktų vandenyje prieš parą;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- 2 šaukštų sezamo sėklų pastos („Tahini");
- pusės citrinos sulčių;
- nubraukto šaukštelio druskos;
- 150 ml avinžirnių nuoviro;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1,5 šaukštelio skrudinto ir kavamale sumalto kmyninio kumino;
- alyvuogių aliejaus, skrudintų kedro riešutų (nebūtinai) ir saldžiosios paprikos miltelių užtepui puošti.
Ruošimo eiga
Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, "falafel", traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.