Ananasas vegetarinėje virtuvėje - ne vien saldus desertinis vaisius. Daugumai patiekalų jis naudojamas būtent kaip saldžiarūgštė daržovė. Šiuo atveju - tai ananasų pagardas - čatnis („chutney"). Čatnis yra saldus, rūgštus ar aštrus, prieskoniais aromatizuotas pagardas iš virtų arba žalių vaisių, daržovių ar net riešutų, skirtas virškinimo ugniai (pagal Ajurvedą - "Agni") sužadinti. Indijoje ir visoje Pietų Azijoje šie pagardai yra ypatingai "ugniniai", mūsų vidutinio klimato juostai tikslinga būtų ruošti kiek švelnesnius čatnius.
Apie ananasų čatnį sakoma: „per saldus, kad nesusigundytum, tačiau per aštrus, kad iškęstum".
Jums reikės:
- Pusės didelio arba viso mažo gerai sunokusio ananaso;
- apie 30 ml (1,5 šaukšto) išvalyto lydyto sviesto "ghee" (tiks ir bekvapis augalinis aliejus);
- šaukštelio kmyninio kumino;
- 1 raudonos aitriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos žiedeliais;
- pusės šaukštelio malto cinamono;
- ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
- saujos geltonųjų razinų „Sultana";
- žiupsnelio druskos (nebūtinai);
- 100 g rudojo cukraus.
Ruošimo eiga
Nuvalykite ananaso žievę, perpjaukite jį išilgai į keturias dalis ir išpjaukite šerdį. Supjaustykite ananasą nedideliais gabaliukais. Užkaiskite nedidelį, bet storu dugnu puodą arba mažą gilią keptuvę ir išlydykite joje sviestą „ghee". Kai sviestas įkais, suberkite kmyninį kuminą ir skrudinkite, kol jis patamsės. Sudėkite supjaustytą papriką ir kepkite, kol ji pakeis spalvą. Sudėkite ananasą, cinamoną ir maltus gvazdikėlius. Virkite ananasą retkarčiais pamaišydami, kol jis suminkštės, gabaliukai susitrauks, o sultys išgaruos. Tai truks apie pusvalandį. Į pabaigą maišykite vis dažniau, kad neprisviltų. Suberkite cukrų, druską ir sudėkite razinas. Virkite nuolat maišydami dar 10 minučių. Išvirusį čatnį sudėkite į stiklinį indą, uždenkite ir ataušinkite. Uždengtas inde gali išstovėti šaldytuve iki 10 dienų. Patiekite kambario temperatūros mažuose indeliuose prie pagrindinio patiekalo.
Išeiga: apie 350-400 g.