„Tzatziki" (tariama "caciki") - nacionalinis graikiškas patiekalas, valgomas kaip pavilgas ar užkandis prie apvirtų ar šviežių daržovių, įvairios rytietiškos plokščios duonos ar kaip skystos salotos prie pietų. Patiekalas skirtas apetitui pakelti prieš pagrindinį patiekalą. Kaip įprasta, patiekiamas atšaldytas. Klasikinis „tzatziki" ruošiamas iš avių arba ožkų pieno jogurto. Kadangi ožkų ir avių pienas yra riebesnis, nei karvių, jogurtas yra labai tirštas. Dėl to patiekalui naudokite naminį jogurtą, paruoštą iš sutirštinto pieno (skaitykite čia), arba skystą jogurtą sutirštinkite tokiu būdu: sietą įklokite dvigubu marlinio audinio sluoksniu,uždėkite ant dubens, supilkite jogurtą ir pastatykite 2-3 valandoms į šaldytuvą. Išrūgos nusivarvės, o jogurtas sutirštės. Šis metodas netinka pirktiniam jogurtui, nes gamyklinis jogurtas yra homogenizuojamas.
Jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio ilgojo agurko (arba 2 paprastų daržinių agurkų);
- 500 ml tiršto naminio jogurto, pagaminto iš ilgai virto pieno;
- šaukšto citrinos sulčių;
- šluotelės petražolių;
- ½ šaukštelio stambiai grūstų juodųjų pipirų;
- ¼ šaukštelio asafetidos;
- šaukštelio druskos;
- šaukšto alyvuogių aliejaus.
Atkreipkite dėmesį:
- "Tzatziki" yra valgis, šaldantis organizmą, dėl to labiausiai tinka vasarą, mažiau - žiemą.
Ruošimo eiga
Jei agurkų odelė kietoka, agurkus nulupkite ir sutarkuokite burokine arba šiaudelių tarka į dubenį. Kad išsiskyrusios agurkų sultys jogurte jo neatmieštų, ranka agurkus nuspauskite, o sultis nupilkite. Supilkite citrinos sultis ir jogurtą. Suberkite pipirus, pasūdykite, sudėkite smulkiai sukapotas petražoles. Išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite asafetidą. Pakaitinkite keliolika sekundžių ir supilkite į jogurtą. Gerai išmaišykite. Patiekite atvėsintą kaip salotas arba padažą prie pagrindinių pietų valgių, plokščiosios duonos.