Agaras - augalinės kilmės želatina - trumpinys iš malajų kalbos „agar agar", yra mišinys kelių skirtingų angliavandenių ir kitokių medžiagų, išskirtų iš kelių rūšių jūrinių raudonųjų dumblių. Šiais laikais agaras gaminamas ilgai verdant jūros dumblius, vėliau...
PlačiauAnyžius - vienmetis žolinis morkų ir petražolių šeimos augalas, botaniškai artimas pankoliui, kilęs iš Libano. Anyžius - labai aromatingas augalas, jo stiebas išauga iki 70 cm aukščio, žydi anyžius vasarą skėtiniais žiedynais, baltais ar šviesiai rausvais smulkiais žiedeliais....
PlačiauBazilikas, aromatinis prieskoninis žalumynas, yra vienmetis žolinis augalas, plačiai kultivuojamas ir žinomas bemaž visame pasaulyje. Tai vienas iš prieskonių, kurio vartojimas įaugęs į bemaž viso pasaulio maisto gaminimo tradicijas. Yra naudojami keli baziliko porūšiai: šventasis,...
PlačiauBurnotis, be galo maistingas augalas, turi spalvingą ir gilią istoriją. Tarptautinis šio augalo pavadinimas „amaranth" kilęs iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio „niekada nevystantis". Žinoma apie 70 šio augalo porūšių, tačiau sėkloms kultivuojami pagrindiniai trys -...
PlačiauCiberžolė - daugiametis žolinis metro aukščio aromatinis tropinis augalas, turintis stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio, lapai nuo šviesiai iki tamsiai žalios spalvos. Iš pirmo žvilgsnio primena nendres. Ciberžolė priklauso imbierinių šeimai, o iš jos...
PlačiauCikorija - tai daugiamečio mėlynžiedžio žolinio augalo trūkažolės (lot. - Chicorium intybum) šaknys, kurios skrudintos ir maltos yra naudojamos maistui kaip kavos pakaitalas. Antraisiais augalo metais šaknys subręsta iki kumščio dydžio, tuomet anksti pavasarį iškasamos, vėliau...
PlačiauCinamonas - iš Ceilono kilusio lauramedinių (Lauraceae) šeimos tikrojo cinamono medžio nulupta, išdžiovinta šakų vidinė žievė. Šia vidine žieve keliauja maistingos medžiagos nuo šaknų iki lapų, ir būtent šioje žievėje susikaupusios aromatingo eterio ląstelės. Cinamono...
PlačiauGarstyčios - tai kryžmažiedžių šeimos (Brassicaceae), artimos kopūstiniams, krienams, rapsui ir ridikui, augalo sėklos. Yra keletas rūšių garstyčių - baltosios (geltonosios, angliškos, vidutinio dydžio), juodosios (tikrosios, prancūziškos, smulkiausios) ir "sarepto" (rusiškos,...
PlačiauGvazdikėlis - stipriausiai kvepiantis iš visų pasaulio prieskonių. Gvazdikėlis kaip prieskonis - tai išdžiovinti neišsiskleidę visžalio gvazdikmedžio žiedpumpuriai. Šis medis pasiekia 10-20 metrų aukštį, žydi du kartus per metus smulkiais rausvais žiedeliais. Žiedynkotis...
Plačiau