Šis gardus kreminės konsistencijos pagardas neverdamas ir nekepamas - ruošiamas tik paprasčiausiai sumaišant šviežius ingredientus. Kokosų pagardas vaidina pagrindinį vaidmenį Pietinės Indijos virtuvėje - nė vieni pietūs čia neapsieina be šio skanėsto. Patiekite kokosų pagardą prie indiškų valgių, pavyzdžiui, prie daržovių „bhaji", "alu vadas" arba „mung dal kofta".
Jums reikės:
- 1 kokoso riešuto;
- 375 ml naminio jogurto arba tiek pat natūralaus pirktinio;
- 2,5 cm dydžio imbiero gumbo gabalėlio, nulupto ir smulkiai sutarkuoto;
- po kupiną šaukštelį raudonos ir žalios smulkiai sukapotos aštriosios paprikos (sėklytes išvalykite);
- ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- ½ šaukštelio druskos;
- 2 šaukštų augalinio aliejaus;
- šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų;
- 12 džiovintų kvapiosios murėjos („kari" medžio) lapelių;
- ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos).
Ruošimo eiga
Kokoso riešutą suskaldykite sunkiu daiktu, išimkite branduolį. Rudąją odelę nulupkite, kokosą sutarkuokite smulkiąją burokine tarka. Dubenėlyje sumaišykite kokosą su jogurtu, šviežiu imbieru, aštriosiomis paprikomis, maltais juodaisiais pipirais ir druska. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir uždenkite. Kai garstyčios nustos spragsėti, įmeskite kvapiosios murėjos lapelius, suberkite asafetidą. Skrudinkite prieskonius maišydami dar keliolika sekundžių ir tuoj pat supilkite į kokosų bei jogurto mišinį. Viską gerai išmaišykite. Patiekite kambario temperatūros. Sandariame indelyje šaldytuve kokosų pagardas gali išlikti šviežias apie 2 dienas.
Išeiga: 4-6 porcijos.